Recomandari

Nonlinear Models for Economic Decision Processes

Ne gasim intr-o perioada in care dezvoltarea liniara a economiilor lumii este doar o amintire. Factori interni si de interactiune cu mediul inconjurator au pus in evidenta comportamente puternic neliniare ale proceselor economice. Modelele pe care le foloseam pana cum s-au dovedit valabile doar pentru intervale de timp scurte si zone economico-socio-geografice limitate. Constatam ca trebuie nu numai sa identificam limite, ci si sa le trecem cu costuri si necesitati de adaptare care impun o altfel de capacitate de predictie si, in consecinta, de decizie.

Cartea „Nonlinear Models for Economic Decision Processes”, semnata de dr. ing. dr. ec. Ionut Purica, expert in Academia Romana, Institutul de Prognoza Economica, si publicata in ianuarie de Imperial College Press (World Scientific), prezinta o serie de aplicatii la decizii asociate
cu procese economice semnificative ale unor modele neliniare dezvoltate in fizica, chimie, matematica, aplicate in mod sinergetic. accentul se pune pe descrierea procesului, iar matematica folosita este introdusa in mod rational si gradual de la procese neliniare mai simple, de exemplu teoria bifurcatiilor, la unele din ce in ce mai complexe, ex. reactie-difuzie, procese stabile departe de echilibrul termodinamic, mecanica oscilatorie etc. Cartea este o baza pentru programe de cercetare multiple ce pot fi initiate pornind de la ideile si modelele descrise.

Recomandam aceasta carte cercetatorilor si studentilor interesati in metode avansate aplicate pentru a intelege mai bine modul de decizie economica, dar si conducatorilor de companii cu viziune si veleitati de actiune pe linia dezvoltarii durabile.

„Referendum” pentru ziua Pamantului

Cel mai mare referendum privind schimbarile climatice este tema propusa anul acesta de una dintre cele mai vechi si mai mari ONG-uri de mediu din lume – Earth Day Network – pentru celebrarea, pe 22 aprilie, a zilei pamantului. Lub deviza „sansa de a face o diferenta”, ONG-ul a creat o platforma on-line prin care invita ecologistii, municipalitatile, mediul educational, autoritatile guvernamentale, com paniile si pe oricine interesat de soarta planetei sa ia parte la o uriasa campanie de constientizare a problemelor de mediu. Pe site-ul www.earthday.org/earthday2010 se pot inscrie toate evenimentele dedicate zilei pamantului, dar si petitii sau propuneri de subiecte legate de mediu. „Ziua pamantului 2010 este o oportunitate pentru oameni, corporatii si autoritati de a se uni si de a pune bazele unei eco nomii verzi la nivel global”, subliniaza reprezentantii Earth day Network, retea ca re are deja ca parteneri peste un miliard de oameni din 190 de tari.

GUNOIUL! Revolutia incepe de-acasa

Una dintre vedetele festivalului Green Planet Blues de la Sinaia, pelicula „Garbage! The Revolution Starts at Home”, arata in ce masura afecteaza mediul o gospodarie obisnuita din America de Nord. Ingrijorat de viitorul de care va avea parte fiul sau, Sebastian, producatorul si regizorul Andrew Nisker cere unei familii cu doi copii din Canada sa pastreze timp de trei luni toate deseurile generate de gospodarie in acest interval. In paralel, regizorul filmeaza „drumul deseurilor” de la colectare pana la depozitarea in gropile de gunoi, pentru a vedea efectele acestora asupra mediului si asupra comunitatilor locale. Familia Mcdonalds descopera cu uimire ce impact au asupra planetei resturile organice, pungile din plastic, ambalajele produselor, PET-urile, aerul poluat de masina familiei, luminile de craciun si toate actiunile lor de zi cu zi. La finele acestei odisei, in care garajul casei debordeaza de saci plini cu gunoaie, membrii familiei Mcdonalds sunt convinsi de faptul ca trebuie sa-si schimbe stilul de viata pentru a lasa o planeta locuibila copiilor lor.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri