Recomandari

Dirt! The Movie

Dirt! The Movie, film lansat la inceputul acestui an, este povestea fascinanta a solului, cea mai valoroasa si mai subestimata sursa de fertilitate, de la inceputurile formarii sale si pana la momentul actual al degradarii accelerate sub actiunea umana. Patru miliarde de ani de evolutie au creat solul, cel care ne purifica apa, ne ofera hrana si adapost. In timp, oamenii au devenit lacomi si neglijenti, punand in pericol aceasta resursa vitala prin metode distructive de practicare a agriculturii, exploatari miniere si dezvoltare urbana. Ceea ce a atras dupa sine efecte dezastruoase, pe care filmul nu ezita sa le prezinte frust: foamete, seceta, inundatii si incalzire climatica. Dirt! The Movie demonstreaza insa ca vremurile se schimba. Peste 25 de vizionari renumiti din intreaga lume s-au reunit pentru gasi solutii viabile si eficiente de salvare a acestei resurse naturale. Printre ei – Bill Logan, Andy Lipkis, dr. Vandana Shiva sau Fritjof Capra. Pentru a surprinde povestile si modul de a gandi, echipa de filmare a turnat in peste 20 de tari, inclusiv in Argentina, Brazilia, Franta, India, Kenya si mai multe regiuni din SU A. De-a lungul filmarilor, producatorii Bill Benenson si Gene Rosow au observat ca fermierii si agronomii redescopera agricultura sustenabila, ca localitati din cele mai mici lupta pentru dreptul lor de a-si putea hrani familiile sau ca oamenii de stiinta au descoperit cum poate fi folosit solul pentru stoparea incalzirii globale, inclusiv prin obtinerea de electricitate din soluri si sedimente.

Casa independenta energetic

Cartea, recent publicata, ofera o noua viziune asupra noilor tendinte in constructia de locuinte in America. Autorii David Johnston si Scott Gibson au facut o analiza a schimbarilor survenite in industria constructiilor, dar si un calcul al impactului pe care locuintele nesustenabile il au asupra costurilor la energie. Casele independente energetic sunt rezultatul colaborarii dintre constructori, arhitecti si producatorii echipamentelor eficiente energetic. Piata imobiliara americana a inceput deja sa ceara locuinte care trec dincolo de consumul conventional de energie, iar casele „zero carbon” incep, incetul cu incetul, sa devina „noul verde” in industrie. Cartea prezinta sfaturi legate de tehnicile si materialele folosite pentru astfel de locuinte, oferind 12 studii de caz din zone climatice diferite de pe teritoriul SUA.

„Toward A Zero Energy Home”, de David Johnson si Scott Gibson (iunie 2010)

www.tvlink.org

Profesionistii presei audiovizuale si on-line din Romania au, de-acum incolo, la dispozitie o sursa excelenta de materiale video pe probleme de mediu din spatiul european, care pot fi preluate gratuit de pe site-ul http://www.tvlink.org/. Materialele jurnalistice sunt realizate de profesionistii Mostra, o companie de comunicare din Bruxelles specializata in productii audiovizuale. Compania realizeaza productii TV „high quality” (circa 50 pe an), care acopera domenii precum mediul, dezvoltarea, sanatatea, transportul si energia, piata muncii etc. Jurnalistii le pot folosi ca pe niste comunicate audiovizuale din care pot extrage imagini, citate sau mesaje, pentru a adauga o nota europeana productiilor pe care le realizeaza. Abordarea materialelor este una jurnalistica (creativa, pe subiect si bine documentata), iar productia include imagini excelente, sunet natural, interviuri, grafice si exemple din viata de zi cu zi a oamenilor. Toate materialele sunt gratuite si fara drepturi de autor. Cele mai recente materiale de mediu postate acopera subiecte precum amenintarea speciilor invazive asupra biodiversitatii europene, eticheta eco pe produsele europene sau cele mai verzi orase din Europa.

spot_img

Ultimele știri