Cercetatorii sugereaza ca anumite procese naturale regleaza temperaturile de la suprafata apei intr-o regiune a Pacificului de vest, informeaza BBC News.
Recifele din aceasta zona au suferit putine episoade de inalbire deoarece apele calde din zona au pastrat o temperatura constanta. Rezultatele studiului apar in editia online a jurnalului Geophysical Research Letters.
Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Centrul National al SUA pentru Studierea Atmosferei (Ncar) si de Institutul Australian de Stiinta Marina (Aims) si sustine teoria potrivit careia procesele naturale previn depasirea unei temperaturi de 31 de grade Celsius la suprafata apei. Aceasta limita a incalzirii apei poate proteja recifele care traiesc in ape calde.
"Incalzirea globala afecteaza multi corali, dar mai putin unele recife in care se gaseste una dintre cele mai bogate biodiversitati a planetei. Astfel, recifele care se gasesc deja in ape calde pot fi mai protejate impotriva incalzirii globale decat alte recife. Este o speranta rara pentru aceste ecosisteme importante", a declarat Joan Kleypas, autorul studiului.
Schimbarile climatice sunt principala sursa de amenintare pentru recife, pe langa pescuitul excesiv, poluarea si aciditatea apei. Temperaturi ale apei neobisnuit de calde pot provoca inalbirea coralilor din cauza disparitiei organismelor microscopice colorate care furnizeaza nutrientii necesari. Daca temperaturile nu revin la normal in cateva zile sau saptamani, coralii inalbiti mor.
Regiunea studiata de cercetatori, Western Pacific Warm Poll din nord-estul Australiei, a cunoscut doar patru episoade de inalbire intre 1980 si 2005. Temperatura apei din aceasta zona are o medie de 29 de grade Celsius. Cercetatorii sugereaza ca daca suprafata apei este mai calda, mai multa apa se evapora. Acest fenomen duce la racirea norilor care acopera apa si a vanturilor.
"Anul acesta este Anul International al Recifelor si trebuie sa depasim previziunile sumbre si sa gasim moduri de conservare", a adaugatJoan Kleypas.
Gokham Danabasoglu de la Ncar nu este la fel de optimist.
"Simularile pe computer arata ca temperatura la suprafata apelor va creste considerabil in acest secol. Din pacate, aceste date arata ca regiunea Western Pacific Warm Pool se va incalzi la o rata similara ca zonele invecinate, in loc sa fie reglata de acest termostat natural. Nu stim daca aceste simulari nu capteaza si procesele care produc acest termostat sau daca incalzirea globala se intampla atat de repede incat va anihila termostatul", a declarat Gokham Danabasoglu.