Recifele de corali ar putea disparea in cateva decenii

Impactul sedimentelor, nutrientilor din apa si pierderii habitatelor vor duce la disparitia recifelor de corali in urmatoarele decenii, sustine cercetatorul marin american JEN Veron intr-un articol publicat in Yale Environment 360.

“Ati putea crede ca predictiile sumbre se dovedesc mereu a fi exagerari. Ati putea crede ca exista un sambure de adevar, insa ca nu poate fi asa de grav cum spun unii ca mine. Cu toate acestea, astazi, dupa ce am petrecut cei mai productivi ani din viata mea de om de stiinta printre bogatiile lumii subacvatice, sunt convins ca generatiile urmatoare nu se vor mai putea bucura de ele daca nu ne vom schimba stilul de viata”, scrie Veron.

In timpul documentarii pentru cartea sa despre Marea Bariera de Corali, cercetatorul a studiat modul in care incalzirea globala afecteaza recifele. Punand la cap datele genetice cu cele referitoare la biodiversitate, evolutie si conservare, el a ajuns la concluzia ca recifele de corali ar putea disparea mai repede decat credem.

“Stiinta arata ca recifele de corali ar putea disparea in perioada vietii celor care sunt astazi copii”, a concluzionat americanul.

El a amintit de fenomentul de “inalbire” a coralilor care a avut loc pentru prima data la sfarsitul anilor ’80, iar apoi a inceput sa apara cu o frecventa din ce in ce mai mare. Una dintre cauze este incalzirea oceanelor, in special in straturile de suprafata.

“Ecosistemele isi pot reveni din tot felul de probleme, iar recifele nu fac exceptie. Din pacate, nu avem semne care sa ne arate ca emisiile de carbon ar fi in scadere. Cresterea temperaturii atmosferice si a apei oceanelor va duce la cresterea in intensitate a ciclonilor, care vor pune o presiune suplimentara asupra procesul de recuperare a recifelor”, a scris Veron.

In prezent, una din patru specii de corali se afla pe cale de disparitie.
 

spot_img

Ultimele știri