Relatia dintre ecosisteme si modul european de productie si consum a fost una dintre temele de baza ale seriei de conferinte Green Week de la Bruxelles. Parca pentru a arata dife renta dintre abordarile teoretice
si realitatea pietei, alocatiile cotelor de carbon si interconectarea schemelor de comercializare a emisiilor au provocat insa discordie in interiorul UE.
Text de Raul Cazan
Biocombustibilii, noile tehnologii verzi, criza hranei ori diminuarea resurselor au fost alte mari teme de discutie. Partea pozitiva a concluziilor de la Green Week consta in faptul ca ideile exprimate la Bruxelles se vor traduce in negocieri si noi politici ori acte europene.
Inca din preambulul Saptamanii Verzi, Comisia de mediu a Parlamentului European a demarat discutii aprinse privind inverzirea economiei continentale. Obiectivul: un model economic integrat. Determinarile economice ale mediului inconjurator presupun o reevaluare a modului de productie in raport cu schimbarile climatice si cu ecosistemele. Europarlamentarul socialist Guido Sacconi sustine dialogul dintre toti partenerii sociali pentru a asigura echilibrul intre dezvoltarea economica, protectia mediului, dar si drepturile sociale. Presiunea asupra ecosistemelor este mai importanta decat cea a emisiilor, spune, pe de alta parte, popularul Anders Wijkman. "In acest moment, Europa are nevoie de o abordare integrata prin care sa regandim modul in care suntem organizati", spune Wijkman.
Se spune ca executivul european, Comisia, lucreaza in "cutiute" si nu intr-o maniera integrata. Acest tip de organizare este efectul superspecializarii, al cunoasterii mult prea fragmentate. Spune Wijkman, "modelul nostru economic trebuie remodelat. Atat timp cat ecosistemele si padurile nu au o valoare exprimata economic, criza naturii va continua; este mult mai eficient sa prevenim inundatiile decat sa ne luptam cu ele".
Marul din gradina hesperidelor
Daca marile businessuri si oamenii politici de orice culoare se pun de acord asupra ideilor mari privind reevaluarea din perspectiva ecologica a economiei din UE, propunerea de directiva europeana de combatere a incalzirii climatice, pe care statele membre intentioneaza sa o aprobe inainte de sfarsitul anului, creeaza disensiuni intre Estul si Vestul Uniunii din perspectiva modalitatilor de aplicare a actului.
In prezent este acceptat ca an de baza 2005, primul an cu date verificate. Cu alte cuvinte, anul de referinta a fost translatat de la 1990 la 2005.
La Green Week s-a vorbit despre o "rebeliune a Estului". Daca tari membre UE, precum Germania sau Olanda, si-au redus emisiile de carbon prin politici bine tintite si dezvoltare sustenabila, in tari precum Romania sau alte state din fostul bloc comunist emisiile s-au redus ca o simpla consecinta a regresului economic din anii ’90. Problema discutata la Green Week va persista pana la adoptarea in toamna a directivei-cadru privind emisiile.
Economiseste si cumpara-ti o masina-hibrid!
Consumul europenilor este nesustenabil – este leit-motivul conferintelor Saptamanii Verzi. Preturile variabile ale petrolului nu sunt o resursa pentru inovatie, ci sunt importante doar pentru consumatorii directi, pentru soferi. Comisia Europeana si-a schimbat modul de abordare a problemei consumului de
combustibil pentru transportul privat. "soferii trebuie sa economiseasca multi bani prin achizitionarea masinilor economice si cu combustibili alternativi", a declarat comisarul european pentru mediu Stavros Dimas.
Lucrul cel mai important, crede ministrul Podobnik, este ca ministrii mediului au ajuns la un acord de principiu in ceea ce priveste biocombustibilii.
"Putem spune ca avem posibilitatea de a economisi 50% din energia pe care o consumam zilnic prin masuri de reducere a pro ductiei si a consumului la nivel european", spune Stavros Dimas. Comisia are in vedere adoptarea unei legislatii privind productia si uzul de masini economice.
Bioetanol, generatia 2
Sustinand pozitia lui Dimas, compania daneza Novozmes a anuntat, in premiera, solutiile sale privind a doua generatie de bioetanol. Termenul maxim pe care compania si-l da pentru productia de bioetanol de a doua generatie este 2010. Deseurile agricole precum celuloza sunt cele mai abundente resurse de polimeri de pe Terra. Enzimele necesare pentru a degrada acesti polimeri sunt insa greu de obtinut, iar termenul 2010 este usor de atins, a declarat, pentru "Green Report", Annegrethe Jakobsen, director de marketing al companiei daneze. Mai mult, costul acestora va fi accesibil, a incheiat daneza.
Verde si cu bani
Companiile pot sa fie mai verzi si sa faca bani in acelasi timp, a declarat, pentru "Green Report", Mark McGann, presedintele Asociatiei Europene pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii.
Exista companii din sectoarele energiei, transporturilor si tehnologiei inalte care se adapteaza foarte repede politicilor verzi comunitare si devin imediat beneficiare ale politicilor schimbarilor climatice. Celelalte companii, din aceleasi sau alte sectoare, care pastreaza tehnologii din generatia trecuta si ignora managementul eficientei si resurselor au nevoie de schimba ri radicale pentru a ramane pe o piata globala tot mai verde, crede McGann.
Esential pentru Romania: Bani pentru R&D
Inverzirea mediului de afaceri din Romania si, in general, din Europa de Est, trebuie sa se faca de sus in jos, a declarat, pentru "Green Report", Mattias Rauch, director in cadrul consultantei de mediu Fraunhofer Center for CEE.
Compania Fraunhofer este activa si in Romania si "am constatat ca businessurile nu sunt interesate de schimbari profunde in abordarea afacerilor si in schimbarea tehnologiilor; chiar daca am observat multe actiuni de suprafata, greenwashing, asta nu inseamna ca exista o abordare serioasa a inverzirii intregii piete", a adaugat acesta.
Criza petrolului si probleme sociale
Chiar daca dioxidul de carbon este in centrul scenei, unadintre cele mai mari probleme ramane imputinarea resuselor. Acestea se termina cu o viteza extraordinara ca efect al consumului, dar mai ales al sistemului de productie bazat pe petrol, care il sustine, spune Thomas Graedel, presedinte al International Panel for Sustainable Resource Management.
Ideea lui Graedel este sustinuta si de Pavan Shukdev de la Deutsche Bank India. Amprenta ecologica este mult mai importanta decat cea de carbon. Consumul de resurse, petrol, apa, lemn si altele trebuie sa duca la noi forme de cooperare internationala si la un nou mod de a face business, cu focus local.
Jacqueline McGlade, presedintele Agentiei Europene pentru Mediu (EEA), le-a cerut cetatenilor si companiilor din UE sa ignore petrolul si sa se focalizeze pe productia de energie electrica si caldura din biomasa.
Ca un facut, pescari din Franta si Italia au protestat in zilele Green Week in fata Comisiei Europene. Protestele lor erau determinate de reducerea subsidiilor de combustibil din partea UE si au degenerat in violente de strada. Chiar si in timpul Saptamanii Verzi, petrolul a mai starnit un mic razboi.