Reabilitarea litoralului costa 40 de milioane de euro

Costul total al implementarii proiectului “Reabilitarea si Protectia Costiera" in zonele Mamaia Sud si Eforie Nord este de circa 40,25 milioane euro, arata un raport intitulat “Evaluarea initiala a mediului marin”, realizat de specialisti ai Institutului National de Cercetare Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” si ai Administratiei Nationale Apele Romane.

Raportul, aflat in stadiu preliminar, este postat pentru consultare pe site-ul Ministerului Mediului si Padurilor.

Studiul privind reabilitarea litoralului romanesc a fost initiat, in anul 2007, de Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA) in colaborare cu Ministerul Mediului.

Actiunile de reabilitare costiera sunt necesare pentru a contracara efectele fenomenului de eroziune.

2,5 milioane de lei pentru eliminarea algelor

Raportul elaborat de Institutul National „Grigore Antipa” indica si alte cheltuieli necesare pentru administrarea litoralului. Astfel, actiunile de colectare si eliminare a algelor de pe litoralul Marii Negre au costat, numai in anul 2011, aproape 2,5 milioane de lei. Valoarea exacta pentru anul 2011 este de 2.447.219,28 lei.

„Având in vedere frecventa si agresivitatea cu care fenomenele de dezvoltare algala se manifesta in ultimii ani, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea – Litoral a instituit un sistem de monitorizare, prin inspectarea zilnica a liniei tarmului si a zonei de imbaiere”, mentioneaza raportul.

Cea mai mare suma cheltuita pentru colectarea si eliminarea algelor s-a inregistrat in anul 2009: 2.447.758,81 lei.

Dezvoltarea intensa a algelor are impact negativ asupra activitatilor turistice cat si asupra ecosistemului din zona litorala.

Mihai Diac

Foto: petrnuhl.webzdarma.cz

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Petrom instaleaza baraje impotriva algelor

Delfinii, monitorizati de Mare Nostrum si Petrom
 

spot_img

Ultimele știri