Razboiul certificatelor verzi:“Declaratiile oficiale sunt hazardate si dezinformeaza”

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) considera ca declaratiile oficiale, legate de faptul ca Guvernul a primit “unda verde” din partea Comisiei Europene pentru a reduce numarul de certificate verzi, sunt hazardate si provoaca dezinformare.

Reprezentantii autoritatilor romane au primit clarificari de la cele doua institutii europene cu privire la rolul Comisiei in analiza modificarilor propuse de proiectul de Ordonanta de Urgenta care redimensioneaza schema de sustinere a productiei de energie din surse regenerabile. O aprobare a Comisiei presupune insa o procedura oficiala, in care se prezinta documente, cifre, explicatii si se finalizeaza cu un aviz scris si dat apoi publicitatii. Drept urmare, RWEA considera ca declaratiile oficiale care sustin <<unda verde>>  a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate si provoaca dezinformare”, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei.

Potrivit acestuia, in cadrul discutiilor cu RWEA, reprezentantii directoratului general Energie si ai directoratului general Concurenta au subliniat necesitatea notificarii Comisiei Europene despre noul proiect de OUG, facut public la inceputul lunii aprilie, pentru ca forurile europene sa poata analiza in cunostinta de cauza impactul acestor modificari legislative.

Analiza de impact ar urma sa se desfasoare pe doua teme distincte: una ce se refera la schema de sprijin pe baza de certificate verzi si cealalta privind scutirea marilor consumatori de la plata unei parti a certificatelor verzi. Legat de schema de sprijin, Romania trebuie sa trimita la Bruxelles calcule care sa argumenteze solutia amanarii unui numar de certificate si sa explice cum se va face recuperarea acestora, la ce valoare si cum va afecta acest mecanism intreaga piata de energie. Proiectul de OUG initiat de minister prevede, in cazul producatorilor de energie eoliana, amanarea unui certificat verde pe o perioada de trei ani si jumatate. Totodata, autoritatile de la Bucuresti vor trebui sa aduca lamuriri in fata oficialilor europeni in privinta discriminarii pe care o va crea noua OUG, dat fiind ca amanarea unui numar de certificate verzi se aplica doar tehnologiilor eoliana, fotovoltaica si microhidrocentralelor noi, nu si biomasei si microhidrocentralelor retehnologizate”, se mai arata in textul documentului Asociatiei.

RWEA mai spune ca producatorii de energie eoliana s-au aratat dispusi sa dialogheze cu Guvernul, insa pana la acest moment nu au fost posibile discutii serioase, iar oficialii nu au tinut cont de propunerile scrise ale industriei.

Proiectul de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, propune amanarea temporara incepand cu 1 iulie 2013 a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de pana in 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendintele constatate din prima analiza de monitorizare a schemei. Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

Documentul propune, de asemenea, exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 pentru 50% din cantitatea de energie electrica furnizata marilor consumatori de energie electrica cu un consum anual mai mare de 150 GWh.

Totodata, proiectul prevede introducerea posibilitatii incheierii contractelor bilaterale intre micii producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie care detin grupuri/centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 5 MW pe centrala si furnizorii de energie electrica, pentru simplificarea procesului de comercializare a energiei electrice produse de aceasta categorie de producatori.

spot_img

Ultimele știri