Directiva Single Use Plastic face parte dintr-un ansamblu de măsuri menite să împiedice plasticul să ajungă în mediu, alături de taxa pe plasticul nereciclat și de sistemul de garanție – returnare, a susținut secretarul de stat în Ministerul Mediului Raul Pop în conferința Green Report „Directiva Single Use Plastic. Impact și implementare la nivel național”.
„Știm de 15 ani toate lacunele, scăpările, lipsa de sincronicitate la nivelul colectării și reciclării deșeurilor din plastic. Acum este momentul în care trebuie să ne întoarcem la prevenire. Până acum, în realitatea legată de prevenire, n-am avut decât niște măsuri pentru pungile subțiri de plastic. Plecând de la acel model trebuie să facem mult mai mult decât asta”, a declarat secretarul de stat, cu referire la Directiva 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Directiva Single Use Plastic).
Potrivit lui Raul Pop, reglementările Directivei vor avea legătură și cu taxa pe plasticul nereciclat, pentru că producătorii vor căuta o reorientare rapidă spre alte soluții de colectare a ambalajelor lor.
În plus, pentru că Directiva impune măsuri care vor conduce la schimbarea procesului de fabricație al sticlelor de plastic, acestea trebuind să conțină cel puțin 25% plastic reciclat până în 2025 (pentru sticlele PET) și 30% până în 2030 (pentru toate sticlele), politicile acesteia nu pot fi văzute decuplate de sistemul de garanție – returnare, a mai arătat Pop.
„Sistemul de garanție – returnare este o parte importantă a recuperării plasticului și integrării lui într-un produs similar în niște ponderi. Dar ca să putem face asta avem nevoie de acest material. Sistemul garanție – returnare este o parte important din acest eșafodaj care este interconectat”, a mai spus el.
Însă Directiva single use plastic nu poate influența creșterea cantităților de plastic reciclate, schimbare care trebuie să vină din altă parte, a mai spus Pop.
„La nivel de UAT-uri (n.r. unități administrativ teritoriale) este nevoie de un management mai ferm al deșeurilor. Asta înseamnă organizare logistică corespunzătoare, aplicarea principiului «plătește cât arunci»”, a declarat secretarul de stat.
3 iulie 2021 reprezintă data limită pentru implementarea Directivei 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Directiva Single Use Plastic). România nu a anunțat până în acest moment niciun proiect de implementare a măsurilor expuse în Directivă.
Conferința „Directiva Single Use Plastic. Impact și implementare la nivel național” a urmărit inițierea și consolidarea dialogului dintre decidenții politici și reprezentanții industriilor vizate de măsurile Directivei, oferind un cadru de dezbateri pentru generarea de soluții pentru implementarea rapidă și eficientă a Directivei Single Use Plastic.
Citește și: