Raspandirea bolilor tropicale, sporita de schimbarile climatice

Pana la sfarsitul secolului, zeci de milioane de oameni vor fi afectati de boala somnului, imprastiata de musca tete.

Aceste victime se adauga celor deja existente, iar motivul pentru care maladia va lua amploare in urmatorii ani il constituie, potrivit expertilor, schimbarile climatice.

Anual, 70.000 de oameni din Africa se imbolnavesc de boala somnului, potrivit datelor oferite de Centrul american de control si preventie a bolilor, care va lua amploare din cauza cresterii temperaturii medii globale ce va depasi, potrivit ultimelor estimari, in cursul acestui secol, pragul de 6 grade Celsius.

Boala somnului se manifesta prin convulsii, tulburari grave de somn si, daca nu este tratata, provoaca moartea.

Dupa ce au studiat cele doua specii de muste care transmit aceasta boala, cercetatorii au stabilit ca epidemiile se pot dezvolta mai ales daca temperaturile medii se vor situa intre 20, 7 si 26, 1 grade Celsius.

Pana in 2030, 1 jumatate de milion de morti, din cauza molimelor

Boli molipsitoare grave ajung si in tarile europene de la insecte din zonele tropicale care migreaza si se inmultesc din ce in ce mai mult din cauza schimbarilor climatice.

„Hepatita, gripa, malaria sau holera sunt boli contagioase grave ce se transmit in ultima vreme mai ales din cauza incalzirii globale”, se arata intr-un studiu al Grupului International al Expertilor asupra Climei (GIEC).

Si Forumul Umanitar Mondial sustine ca „ anual mor 315.000 de oameni din cauza schimbarilor climatice, iar pana in 2030 numarul deceselor cauzate de bacterii si virursuri poate sa ajunga la o jumatate de milion in toata lumea”.

Anual, 3 milioane de cazuri mortale, provocate de malarie

„Pe fondul incalzirii globale, unele boli contagioase grave ce sunt raspandite de insecte, cum ar fi malaria, se extind dinspre zonele tropicale spre cele temperate. Tantarii anofeli, ce imprastie aceasta maladie, se deplaseaza si se inmultesc oriunde in lume, cu conditia sa fie cald.

In Romania, malaria a fost eradicata la inceputul anilor 50, dar cu cat sunt mai calde si mai scurte iernile, pericolul acestei boli poate reaparea”, spune profesor doctor Emanoil Ceausu, director medical la Spitalul de boli infectioase si tropicale „Dr.Victor Babes” din Bucuresti.

Malaria sau paludismul este o boala parazitara ce are ca transmitatori peste 80 de specii de tantari, iar, in trecut, a afectat doua treimi din populatia globului.

Desi a fost eradicata in Europa, cu exceptia Turciei, in America sau in Japonia, afecteaza anual 500 de milioane de oameni, iar cazurile mortale, inregistrate indeosebi in Africa, se ridica la aproximativ trei milioane de persoane in fiecare an.

Cresterea temperaturilor favorizeaza si inmultirea gandacilor de bucatarie sau a mustelor, insecte ce intra des in contact cu omul si cu alimentele.

Acestia transmit bacterii ce provoaca tuberculoza, febra tifoida, dar si virusuri ce declanseaza poliomielita. La cele doua specii de gandaci de bucatarie autohtoni s-a adaugat de curand o alta de pe continentul american.

Febra Dengue afecteaza si zonele temperate

Encefalita West Nile, boala contagioasa adusa de pasarile migratoare si transmisa de tantari, afecteaza grav sistemul nervos al omului, iar, in Romania, cel mai mare numar de cazuri, chiar mortale, a fost inregistrat in 1996. Intalnit in 76 de tari, elefantismul se numara printre primele sase maladii tropicale, iar tantarii ce transmit aceasta boala au aparut si in zonele temperate.

Este o boala grava ce se manifesta prin marirea monstruoasa a membrelor inferioare sau superioare, iar numarul persoanelor expuse riscului de imbolnavire se ridica la 90 de milioane.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, intre febra Dengue, boala tropicala intalnita pana acum in India, Africa, America de Sud, si schimbarile climatice exista o stransa legatura. Studiile semnaleaza faptul ca variatiile de temperatura largesc frontierele peste care era transmisa de obicei aceasta maladie.

Se presupune ca, pana in anul 2080, vor fi expuse acestei afectiuni sase miliarde de persoane, mai mult de jumatate din numarul total al locuitorilor planetei, estimat pentru acea perioada. In cazul in care fenomenul incalzirii globale va fi stopat, numarul oamenilor atinsi de aceasta boala poate scadea la 3,5 miliarde, sustin specialistii, deoarece migratia tantarilor poate fi astfel limitata.

Holera, adusa de arsita

Boala epidemica grava, deseori mortala, holera afecteaza, deopotriva, omul si animalele. Holera este declansata de o bacterie ce se gaseste in apele murdare si in locurile in care sunt deversate dejectii.

Microbul holerei poate sa ramana in stare latenta ani in sir, dar poate fi reactivat prin cresterea temperaturii si imprastiat cu ajutorul curentilor de apa.

Bacteriile pot infesta planctonul marin, iar cu ajutorul caldurii se pot inmulti. Curentii marini plimba patura de microorganisme vii, infestata, spre izvoarele de apa dulce sau spre lacuri.

Pandemia de holera declansata in 1961 in Indonezia a afectat sase continente, iar in 1991 a atins Peru, unde bacteriile s-au transmis cu repeziciune, afectand 30.000 de persoane in trei saptamani.

Mihaela Pavnutescu
 
Citeste si:
 Academicienii solicita ONU rapoarte climatice impartiale si nepolitizate
Gordon Conway: Schimbarile climatice vor devasta Africa

Malaria face 5.2 miliarde de victime din cauza incalzirii globale

spot_img

Ultimele știri