Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor au aprobat, miercuri, solicitarea Comisiei pentru industrii, de prelungire pana pe 15 februarie a termenului de depunere a raportului pentru propunerea legislativa de modificare a Legii minelor.
Potrivit adresei formulate de presedintele Comisiei pentru industrii, Iulian Iancu (PSD), comisia nu a putut da un raport la acest act normativ pana in prezent, din cauza faptului ca unele dintre autoritatile publice sau organizatiile non-guvernamentale, carora li s-au solicitat puncte de vedere si documente, nu au onorat cererea comisiei.
In plus, Iancu a evidentiat, in cererea sa de prelungire pana pe 15 februarie a termenului de acordare a unui raport pentru acest proiect legislativ, faptul ca in data de 10 decembrie, comisia pe care o conduce a fost sesizata, in fond, si cu un proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 101/2007 pentru modificarea si completarea Legii minelor si a Legii petrolului.
Deputatii din Comisia pentru industrii ar fi trebuit sa elaboreze raportul pentru Legea privind interzicerea folosirii cianurilor in exploatarile miniere pana pe 10 noiembrie, potrivit raportului privind interzicerea cianurilor in exploatarile miniere, ca urmare a unei decizii luate, miercuri, de conducerea Camerei Deputatilor.
Iulian Iancu declara, pe 10 octombrie, pentru ROMPRES, ca membrii Comisiei doresc ca aceasta propunere legislativa sa fie rezolvata cat mai repede. "Nu vreau sa se pronunte cineva subiectiv sau sa analizeze pripit aceasta propunere. E cazul ca in aceasta comisie sa fie facuta o analiza riguroasa serioasa, la care sa poata participa oricine este interesat de subiect", a sustinut presedintele Comisiei pentru industrii.
Iulian Iancu a informat ca actul normativ a ajuns la Comisia pe care o conduce si care este sesizata in fond cu redactarea unui raport, dar a mentionat ca dezbaterile nu vor incepe pana nu se strang si se analizeaza toate documentele si materialele necesare sau punctele de vedere ale autoritatilor, institutiilor sau organismelor abilitate.
El a adaugat ca, in acest moment, asteapta si punctul de vedere al Ministerului Mediului, care va elabora un studiu privind impactul pe care il au cianurile asupra mediului. In plus, deputatul a anuntat ca grupul parlamentar al PSD nu a luat inca o decizie cu privire la sustinerea sau respingerea acestei propuneri legislative de modificare a Legii minelor, din cauza punctelor de vedere distincte ale deputatilor social-democrati.
Deputatii din Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibrul ecologic au dat un aviz negativ proiectului de lege privind interzicerea cianurilor in exploatarile miniere, la 4 septembrie.
Proiectul de lege este initiat de senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR) si prevede interzicerea activitatii miniere, bazate pe folosirea tehnologiei prin cianuri sau compusi de cianura, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, precum si in orice etapa a procesarii si innobilarii reziduurilor.
Actul normativ privind interzicerea cianurilor a fost respins de Senat, la sfarsitul lunii mai.