Raportul anual Copernicus: Condiții periculoase pentru sănătatea umană

Serviciul Climatic al Uniunii Europene, Copernicus, a publicat raportul său anual privind starea climatică din Europa, iar rezultatele sunt alarmante.

Vara lui 2022 a fost marcată de temperaturi fără precedent, care au atins peste 45°C în unele regiuni, de valuri de căldură marină fără precedent în Mediterana și de temperaturi record în Groenlanda.

Încălzirea globală în Europa a fost de două ori mai rapidă decât media mondială, creșterea fiind de 2,2°C față de 1850-1900 în ultimii cinci ani și de 3°C în regiunea arctică.

Seceta generalizată, pământurile crăpate, lacurile și râurile uscate au afectat agricultura, transportul pe fluviu și energia. Glaciile din Alpi au înregistrat o pierdere record, echivalentă cu peste 5 km3 de gheață. Incendiile de pădure au ars mai mult de 900.000 de hectare în statele UE, provocând emisii de carbon fără precedent din 2007. Criza climatică se înrăutățește, iar evenimentele extreme devin tot mai frecvente.

Raportul evidențiază, de asemenea, „condițiile periculoase pentru sănătatea umană” produse de căldurile puternice din ultima parte a primăverii și vara. Sudul Europei a suferit un număr record de „stres termic foarte puternic”.

Cu toate acestea, există o rază de speranță, deoarece oamenii de știință au constatat că producția potențială de energie solară fotovoltaică a fost mai mare decât media pe cea mai mare parte a continentului, datorită unui număr record de ore însorite. În schimb, producția potențială de energie electrică din eolian terestru a fost mai mică din cauza unei viteze medii a vântului înregistrate anul trecut.

Este clar că trebuie luate măsuri pentru a combate încălzirea globală, a proteja sănătatea umană și mediul, precum și pentru a asigura o tranziție către o energie curată și durabilă.

Citește și: O hartă animată de la Copernicus dezvăluie deplasarea aerului poluat în Europa 

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

spot_img

Ultimele știri