Comisia Europeana a propus o modificare a legislatiei contabile in vigoare pentru a imbunatati transparenta anumitor intreprinderi mari in ceea ce priveste aspectele sociale si de mediu. Odata adoptata, propunere legislativa va obliga companiile cu peste 500 de angajati sa publice anual informatii referitoare la impactul social (CSR), de mediu si asupra drepturilor angajatilor.
Propunerea urmeaza sa fie adoptata prin mecanismul de codecizie de catre Parlamentul European si Consiliul European, iar apoi transpusa in legislatiile nationale ale tarilor membre. Comisia estimeaza ca acest lucru se va intampla pana in 2016, iar companiile vor publica primele rapoarte in 2017.
Propunem o legislatie importanta privind transparenta intreprinderilor in toate sectoarele. Aceasta vizeaza furnizarea de informatii utile intreprinderilor, investitorilor si societatii in ansamblul sau, un element pe care comunitatea investitorilor il solicita de mult timp. Intreprinderile care publica deja informatii privind performantele lor financiare si nefinanciare iau decizii urmarind o perspectiva pe termen mai lung. De asemenea, acestea au costuri de finantare mai mici, atrag si pastreaza angajati talentati si, in ultima instanta, au mai mult succes. Aceste aspecte sunt importante pentru competitivitatea Europei si pentru a crea mai multe locuri de munca. Cele mai bune practici ar trebui sa devina regula. Noile reguli se vor aplica numai intreprinderilor mari, cu peste 500 de angajati, deoarece costurile implicate in impunerea obligatiei intreprinderilor mici si mijlocii (IMM‑uri) de a aplica noile reguli ar putea depasi beneficiile”, a spus Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii.
Intreprinderile in cauza vor trebui sa prezinte informatii referitoare la politicile, riscurile si rezultatele lor in ceea ce priveste aspectele de mediu, aspectele sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, aspectele legate de combaterea coruptiei si a mitei, precum si diversitatea in cadrul consiliilor de administratie.
Principalele masuri anuntate
de noua propunere legislativa
#Vor fi vizate toate companiile cu peste 500 de angajati, indiferent daca sunt listate la bursa sau nu.
#Vor fi solicitate informatii referitoare la politici, riscuri si rezultate privind aspecte legate de impactul social si de mediu, modul in care sunt respectate drepturile angajatilor si diversitatea la locul de munca, politici privind combaterea coruptiei sau diversitatea board-ului de directori.
#Companiile vor avea flexibilitate in alegerea informatiilor relevante, dar si a modului de raportare. Astfel, vor putea folosi standarde de raportare nationale sau internationale precum: UN Global Compact, ISO26000, the Guiding Principles on Business and Human Rights, the OECD Guidelines for Multinational Enterprises sau the Global Reporting Initiative.
#Companiile nu vor fi obligate sa publice informatii care nu sunt relevante sau necesare pentru intelegerea activitatii lor, dar vor trebui sa explice de ce nu considera relevant un anumit aspect.
# Vor fi preferate informatii concise, care sa duca la intelegerea performantei, pozitiei si perspectivelor de dezvoltare ale unei companii. Publicarea informatiilor se poate face in cadrul raportului anual.