Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a tras un semnal de alarma cu privire la poluarea oceanelor, in contextul in care cantitati mari de fosfor, un ingrasamant folosit la scara larga, ajung in apele oceanelor in fiecare an, potrivit raportului pe 2011 al Programului ONU pentru Mediu (UNEP).
Documentul a fost publicat inainte de intalnirea anuala a ministrilor Mediului din intreaga lume, care va incepe luni. Potrivit expertilor citati in raport, atat fosforul, cat si masele plastice care ajung in cantitati mari in apa oceanelor arata ca este nevoie de un management mai bun al deseurilor si de o modificar a obiceiurilor de consum si de productie.
Raportul a fost axat pe subiectul fosforului, pentru care cererea a crescut exponential in secolul XX, in conditiile in care nu a fost stabilit inca daca acesta este o resursa inepuizabila sau nu.
Aproximativ 35 de tari produc fosfat, cele mai mari rezerve fiind in Algeria, China, Israel, Iordania, Rusia, Africa de Sud, Siria si SUA.
Noi mine de fosfat au fost deschise in Australia, Peru si Arabia Saudita, iar statele si companiile vor sa extinda exploatarile inclusiv pe coasta Namibiei.
Raportul cere o evaluare mai precisa a circuitului fosfatilor in ecosisteme si o estimare a rezervelor viabile din punct de vedere economic. De asemenea, se atrage atentia catre oportunitatea reciclarii apelor uzate. Aproximativ 70% din cantitatea de ape uzate contine nutrienti si fertilizanti pecum fosforul, care ajunge netratat in rauri si zone de coasta.