Raport IPCC: Scade productia agricola si dispar peste 60% din specii

Reducerea cantitatilor de precipitatii, scaderea productiei agricole cu 15%-20%, in regiunea mediteraneana, si reducerea biodiversitatii cu 60%-80%  sunt principalele efecte ale schimbarilor climatice in zona Europei, potrivit raportului publicat de Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC) din cadrul ONU, anunta Terra Mileniul III.

La realizarea raportului au contribuit peste 200 de oameni de stiinta din 39 de tari si peste 600 de colaboratori. In prezent, sunt in lucru alte doua rapoarte, ale caror rezultate vor fi publicate anul viitor.

Precipitatiile anuale se vor reduce cantitativ, desi ploile razlete vor deveni mai frecvente si mai intense, crescand riscul de inundatii. Debitele cursurilor de apa vor scadea cu 40% in sudul Europei si din bazinul mediteranean si cu 30% in nordul si centrul continentului”, se arata in raport.

Seceta si presiunea asupra rezervelor de apa vor creste, ca urmare a reducerii precipitatiilor in timpul sezonului uscat. Concomitent, riscul de incendiu in zona medteraneana va creste.

La o crestere a temperaturii globale cu mai putin de 2 grade Celsius, se estimeaza ca populatia insuficient hranita va creste cu cel putin 25%-90%. De asemenea, 60%-80% din specii vor disparea, in cazul unei cresteri a temperaturii globale de 2 grade Celsius”, potrivit aceluiasi raport.

Productia agricola va inregistra o scadere cu 15%-20% in regiunea mediteraneana, conducand la o crestere a conflictelor cauzate de insecuritatea alimentara. Cresterea temperaturilor va avea un impact negativ si asupra animalelor si, implicit, asupra productiei de hrana. Se estimeaza ca suprafetele de pasunat se vor reduce considerabil.

Fenomene meteo extreme

Schimbarile climatice iau forme extreme: valuri de caldura, ploi torentiale si ridicarea nvelului marii. Pe masura ce oceanele se incalzesc, ghetarii se topesc, iar nivelul marii continua sa creasca, doar ca intr-un ritm mai rapid fata de cel observat in ultimii 40 de ani.

Este foarte posibil ca frecventa si durata valurilor de caldura sa creasca. Pe masura ce pamantul se incalzeste, ne asteptam, ca tendinta generala, ca ploile sa fie mai abundente in regiunile umede si mai sarace in regiunile uscate”, a declarat Thomas Stocker, coautor al raportului.

Biodiversitatea oceanelor este in pericol, dupa ce oceanele au inmagazinat cantitati uriase de CO2, care determina cresterea aciditatii apei. Daca nu va fi redusa, aceasta va provoca intreruperea intregului lant trofic maritim.

Factorul antropic, principala cauza a schimbarilor climatice

Cel mai recent raport IPCC este clar, incheind dezbaterea din jurul incalzirii globale. Schimbarile climatice se intampla, se agraveaza si sunt cauzate in cea mai mare masura de catre oameni. Consecintele cele mai grave ale acestui fenomen incep deja sa fie simtite de comunitatile cele mai vulnerabile.

Potrivit analizelor, poluarea cu carbon este responsabila pentru cresterea temperaturii in ultimii 60 de ani. Raportul indica modalitatea de a evita o modificare a climei catastrofala, prin asumarea la nivel global a reducerii masive a emisiilor de carbon in urmatorii ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri