Recent, Comisia Europeana a propus crearea unui program pentru a sprijini intreprinderile mici si mijlocii in utilizarea eficienta a resurselor si energiei. acesta va canaliza resursele financiare catre retele de asistenta, va simplifica accesul la sisteme de management al mediului si va promova sensibilizarea mai accentuata a acestor intreprinderi in legatura cu aspectele de mediu.
Multe companii nu sunt constiente de im pactul pe care activitatile lor il au asupra mediului, mare parte considerand ca acesta este foarte mic sau chiar inexistent. De asemenea, IMM-urile au tendinta de a considera ca sunt in perfecta concordanta cu legea, daca nu li se atrage atentia asupra aspectelor in neregula. In astfel de conditii, activitatile IMM pot implica serioase riscuri de sanatate si securitate pentru angajati, precum si riscuri la adresa mediului.
Astfel, prin neintegrarea problemelor de mediu in activitatile lor economice, IMM-urile ar putea, de asemenea, sa piarda beneficiile econo mice oferite de un mai bun management al mediului si de eco-inovare.
Programul de asistenta pentru respectarea mediului propus de Comisie contine o serie de masuri care vizeaza ajutorul dat IMM-urilor pentru minimizarea impactului pe care activitatile lor il au asupra mediului, precum si facilitarea respectarii legislatiei in vigoare. Obiectivul programului este reducerea dificultatilor de conformare prin asigurarea de instrumente si politici menite sa integreze problemele de mediu in miezul activitatilor IMM-urilor. Masurile prezentate in comunicare acopera, de asemenea, difuzarea informatiilor special adresate IMM-urilor, promovarea retelelor de asistenta si activitatile de instruire in vederea construirii unei expertize locale in materie de mediu.
Programul va fi finantat din fonduri LIFE+ (5 milioane de euro pentru perioada 2007-2013), din fonduri suplimentare prin Programul – Cadru pentru Competitivitate si Inovare (CPI) si din Fondurile Structurale. Exista deja o serie de masuri prevazute pentru anul 2007.
Mergand pe considerentul ca problemele de mediu trebuie constientizate atat la nivel macro, cat si micro, fondurile structurale si de coeziune finanteaza proiecte de mediu eligibile, prin Programul Operational de Mediu. Fiind una dintre cele mai acute situatii ce trebuie rezolvate de Romania, toate proiectele ce se vor implementa in cadrul Programelor Operationale au ca tema orizontala "dezvoltarea durabila". Ca se doreste initierea unui proiect pentru dezvoltarea turismului in zona X sau ca se doreste construirea unei artere rutiere ce leaga doua orase, toate acestea trebuie sa inchege liantul dintre eficacitatea proiectului si strategia europeana, care are in vedere dezvoltarea durabila. Cu alte cuvinte, trebuie sa actionam pentru o imbunatatire continua a calitatii vietii atat pentru generatiile prezente, cat si pentru cele viitoare.
Programele de dezvoltare durabila au in prim-plan intocmai protectia mediului si a resurselor in scadere. Strategia de dezvoltare a Romaniei pentru 2007-2013 se concentreaza pe investitii si servicii colective, care sunt necesare pentru cresterea competitivitatii pe termen lung, crearea de noi locuri de munca si pentru o dezvoltare durabila. Infrastructurile si serviciile de baza vor trebui create, imbunatatite si extinse in scopul dezvoltarii economiei regionale si locale, al infiintarii unui cadru de sprijinire a afacerilor eficient si al exploatarii oportunitatilor acordate de Piata Europeana.
Infiintarea unei infrastructuri eficiente de mediu va crea un potential pentru noi locuri de munca si va reduce migrarea fortei de munca, oferind astfel populatiei posibilitati de a-si dezvolta a fa ceri sau de a atrage alti investitori si prin folosirea avantajelor locale competitive. Comisarul european pentru mediu Stavros Dimas sustine ideea ca, pentru a ne atinge tintele propuse in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera, energia regenerabila si eficienta energetica, este necesar ca toate companiile europene sa faca front comun.
Intreprinderile mici si mijlocii fiind parte integranta din economia europeana este, asadar, de o mare importanta ca acestea sa-si joace rolul ce le revine in cresterea durabilitatii economiei europene. Intreprinderile mici si mijlocii din Romania nu vor face fata singure valului de necunoscut. In perioada care urmeaza, in calitatea sa de partener al potentialilor beneficiari de fonduri europene, BCR, prin structurile EU Office, va acorda o atentie sporita asupra modalitatilor prin care aceste principii ale protectiei mediului pot si trebuie sa fie aplicate in diferitele sectoare ale economiei si ale dezvoltarii sociale.