Radarul Verde: Revista presei de mediu

România investește în dezvoltarea sustenabilă și agricultura ecologică, modifică Programul Tomata și sprijină industria alimentară. Prețurile verzei cresc din cauza recoltelor reduse, iar subvențiile agricole sunt în plină plată. Mașinile electrice sub 20.000 de euro sunt tot mai rare, iar OMS recomandă etichetarea clară a produselor alimentare.

  1. La sfârșitul anului 2025, România va avea un Centru de Excelență pentru dezvoltarea durabilă și 2.000 de experți în agricultura ecologică. În decembrie, se va finaliza licitația pentru furnizarea de servicii de formare și dezvoltare profesională. S-au înscris 8 universități, iar valoarea totală a contractului este de 11.4 milioane de lei, anunță Economica.net.
  2. Programul Tomata se va modifica începând cu anul viitor. Fermierii vor primi bani să cultive și alte legume, iar condiția este ca pe jumătate din suprafața de sere și solarii să continue să cultive roșii, transmite emisiunea ȘtirileProTV.
  3. Guvernul României vrea să faciliteze investiții de 4 miliarde de lei în industria alimentară. Vor beneficia de finanțare 37 de proiecte, iar fondurile vor fi alocate etapizat până în 2026, scrie Digi24.
  4. Un bărbat a fost atacat de un urs pe o pășune din județul Bistrița Năsăud. ISU a transmis un mesaj RoAlert pentru atenționarea locuitorilor din zonă, iar jandarmii s-au deplasat în pădurea din proximitate pentru măsuri specifice, anunță G4Media.
  5. Doar două modele de mașini electrice mai „ieftine”, care costă mai puțin de 20.000 de euro, sunt lansate oficial pe piața românească. Actori din industrie spun că vor fi disponibile mai multe modele de oraș, dar cu prețuri de pornire între 20 și 25.000 de euro, înaintea aplicării subvențiilor. Măsura vine în urma scăderii drastice a achiziționării de autoturisme electrice din cauza scumpirilor din ultimul an. Detalii suplimentare în articolul de la HotNews.
  6. Recolta de varză din această toamnă a fost mai mică decât anul precedent. Din cauza fenomenelor meteorologice, fermierii au plantat mai puțin. Prețul pe kilogram al verzei este de 3 lei în această toamnă, în timp ce anii trecuți era 1 leu și 20 de bani, în aceeași perioadă, scrie Evz.
  7. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plata avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. În primele trei zile a fost autorizată la plată o listă de 280.800 de fermieri, iar suma transferată acestora este de 127.27 milioane de euro, conform AgroInfo.
  8. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca etichetele produselor alimentare și băuturilor să fie pe partea din față și să aibă informațiile nutriționale ușor de citit pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri mai sănătoase. În prezent, doar 43 de state membre OMS dispun de etichetare pe partea din față a produselor, anunță Profit.ro.
  9. Conferința Green Report de pe data de 31 octombrie, cu tema „Transport sustenabil în România – utopie sau realitate?” invită la o dezbatere, abordând una dintre cele mai presante întrebări ale zilelor noastre. Această conferință oferă platforma ideală pentru a pune în discuție soluțiile inovatoare, politicile europene și naționale, și provocările actuale cu care ne confruntăm în România și în alte state europene.

#dezvoltaredurabila #programultomata #recoltadetoamna #masinielectrice #subventii #priceincrease #greenenergy #circulareconomy #greenews #conferinta #revistapresei #radarulverde

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri