Radarul verde: Revista presei de mediu

În România, provocările economice și de mediu sunt tot mai accentuate. Energia electrică se tranzacționează la prețuri ridicate, fermele zootehnice raportează creșteri modeste, iar seceta și furtunile afectează tot mai multe regiuni.

  1. Energia electrică este tranzacționată pe bursa românească la un preț dublu față de piețele vestice. Deși nu mai sunt temperaturi caniculare, prețul continuă să crească din cauza opririi reactorului nuclear de la Cernavodă. O situație similară s-a petrecut și în luna iulie, scrie HotNews.
  2. O fermă zootehnică a încheiat prima jumătate de an cu o creştere de 4% a cifrei de afaceri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent – 83 milioane de lei, iar profitul net se menţine la 15 milioane de lei, similar cu cel din primul semestru din 2023. Veniturile din exploatarea fermei au fost de 132 de milioane de lei, potrivit Economedia.
  3. Au secat patru râuri într-o singură zi în România din cauza secetei, alte 37 de râuri sunt în pericol! Există posibilitatea să fie secate și alte cursuri de apă care nu sunt monitorizate, transmite Europa Liberă.
  4. Mai multe zone din Iași au fost inundate marți seara, 27 august, din cauza unei furtuni puternice, câțiva copaci au căzut pe mașini. Localnicii sunt furioși pentru că Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizarea nowcasting [prognoză imediată, n.red] după ce a început furtuna, anunță G4Media.
  5. Încălzirea locuințelor este cea mai mare sursă de poluare. În București, cea mai mare contribuție a avut-o sectorul rezidențial, care poluează mai mult decât transportul și industria la un loc, scrie Green Report.
  6. Au fost tăiați ilegal arborii din curtea liceului Mihai Eminescu din sectorul 4 al Bucureștiului. Garda de Mediu a amendat primăria S4 cu 10.000 de lei. Detalii suplimentare în articolul de la Buletin de București.
  7. Tu știi unde poți recicla obiectele mari de mobilier? Ai o hartă cu punctele de colectare ale mobilierului vechi în articolul de la Green Report.
  8. Finanțările europene nerambursabile pentru sectorul energetic au depășit suma de 14 miliarde de euro. Din această sumă, 5,5 miliarde de euro sunt pentru producția de energie verde și 1,5 miliarde pentru transport și distribuție, transmite G4Media
  9. Au început lucrările pentru decolmatarea lacului din parcul Tineretului. Cetățenii avertizează că în urma utilajelor rămân malurile lacului afectate și dâre de gunoi, scrie Green Report.

#energieverde #recycling #sustainable #investitie #poluare

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri