Radarul verde semnalează azi amenzi impuse unui cartel de ciment, continuarea producerii de energie „murdară” din lipsă de alternative, fake news, subvenții pentru bunăstarea animalelor, intenția de a susține populația cu plata facturilor la gaz, îngrijorări pentru temperaturile record din 2024, alternativa ecologică de încălzire a unei comune din Vestul țării și opțiuni sustenabile pentru construirea unei clădiri.
1. Din lipsă de soluții energetice, România intenționează să solicite Comisiei Europene prelungirea cu câțiva ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în Cotidianul. Acesta a mai declarat că grupurile pe gaz din planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au întârzieri.
2. Cei mai mari producători de ciment ai României – Holcim România, Romcim și Heidelberg Materials – vor plăti o amendă totală de 217 milioane de lei aproximativ 44 milioane de euro. Aceasta a fost decizia Consiliului Concurenței, după ce instituția a constat ca producătorii se fac vinovați de coliziunea prețurilor, potrivit Romania Insider.
3. Brazii de Crăciun pot fi transformați în compost, în loc de a fi aruncați, scrie Euronews. Adus de proprietar la un punct de utilizare, bradul ornament viu poate fi tocat, maruntit şi transformat în rumegus sau compost.
4. DIICOT primește fake news alert: Ministrul Mediului și cel al Energiei au făcut plângere penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, după ce o știre falsă propagă faptul că România va dărâma barajele din țară. Detalii în publicația Obiectiv de Suceava.
5. Fermierii care doresc să beneficieze de subvenții pentru bunăstarea animalelor pot depune cerere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) până la data de 10 februarie 2025, informeaza Digi24. Fondurile provin din bugetul Intervenţiei DR-06 – Bunăstarea animalelor (porcine şi păsări), din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027.
6. Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre necesitatea de a prioritiza sprijinirea populației cu plata costurilor energetice, începand cu 1 aprilie, publică Agerpres. Premierul s-a referit la consumatorii care se încălzesc cu gaz.
7. În comuna Dudeștii Vechi din judetul Timis, se investesc zeci de milioane de euro pentru încălzire cu apa geotermală, potrivit publicației Buletin de Timișoara. Autoritățile locale au lansat recent o licitație publică pentru selecția unei firme care să realizeze proiectul.
8. Anul 2024 a fost cel mai calduros an înregistrat de meteorologi în România, informează Ştirile ProTV. Temperaturi record au fost înregistrate și la nivel global. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și-a declarat îngrijorarea față de efectele încălzirii globale, indicând că este necesar să se găsească soluții inovatoare pentru reducerea gazelor cu efect de seră.
9. Agerpres descrie într-un articol cum poți alege materiale durabile, eficiente energetic pentru construirea unei clădiri. Informațiile includ detalii despre materiale și despre planificarea pe termen lung.
#revistapreseidemediu #GreenReport #radarulverde #stiridemediu #businessdemedu #environmentalnews #subventiiinagricultura #cartelciment #exploatarecarbuni #fechet #burduja #HolcimRomânia, #Romcim #HeidelbergMaterials #energiegeotermala #fakenews #facturienergie #temperaturirecord