Schimbările legislative, investițiile în infrastructură și proiectele ecologice continuă să contureze peisajul economic și social din România. De la măsuri pentru prevenirea preluărilor ostile și modernizarea infrastructurii feroviare, până la proiecte turistice și de mediu, inițiativele recente reflectă eforturile pentru dezvoltare durabilă și adaptare la provocările actuale. În paralel, inovațiile din alte țări oferă modele de inspirație, cum este cazul centralei CopenHill din Copenhaga, care îmbină producția de energie curată cu sporturile de iarnă.
1. Garda de Mediu Vaslui a aplicat amenzi în valoare totală de 870.000 de lei pentru 51 de comunități locale din județul Vaslui, în urma unor controale ample. Acestea au vizat depozitele ilegale de deșeuri, serviciile de salubrizare, întreținerea spațiilor verzi și ariile naturale protejate. Au fost emise 36 de amenzi și zeci de avertismente, iar 86 de unități administrative au fost verificate, transmite AgroTV.
2. Domeniul Turistic Semenic-Crivaia va fi transformat într-o stațiune modernă, cu finanțare de 207 milioane de lei, din care 138 de milioane provin din fonduri guvernamentale. Proiectul va stimula dezvoltarea turistică a județului Caraș-Severin, vizând atragerea turiștilor atât în sezonul rece, cât și pentru activitățile estivale, anunță Ziare.com.
3. Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă cu modificări legislative care permit ministerelor să-şi majoreze participaţiile la companiile la care sunt acţionare, majoritare sau minoritare, în scopul prevenirii preluării ostile. Măsura vine după deal-ul prin care gigantul MVM vrea să cumpere E.ON Energie. Din nota de fundamentare reiese că ar fi vizate cu precădere societăţile listate la bursă, scrie Știrile ProTV.
4. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași a emis Acordul de mediu pentru proiectul „Reabilitarea liniei de cale ferată Roman-Iași-Frontieră“, beneficiar Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A. București. Proiectul vizează reabilitarea infrastructurii feroviare pe tronsonul de cale ferată Roman – Pașcani – Iași – Ungheni, pe teritoriul județelor Neamț și Iași, cu o lungime de cca 140 km și are ca scop îmbunătățirea infrastructurii și a sistemului feroviar încât să se poată atinge viteze maxime de traseu de 160 km/h. Detalii suplimentare în articolul de la Economedia.
5. Seceta pedologică moderată se va menţine local în sudul şi estul Olteniei. Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute în cursul săptămânii viitoare, iar ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura lent în majoritatea regiunilor agricole, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 21 – 27 decembrie 2024, transmite G4Media.
6. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş. Primăria capitalei va depune documentaţia la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pentru a obţine finanţare în următoarea sesiune dedicată Programului Iluminat Public 2024, ce se va organiza pe 30.12.2024. Vor fi înlocuite 9.855 corpuri de iluminat cu unele de tip LED şi sistem de telegestiune, ceea ce va însemna o economie de până la 3.500.000 lei/an, în condiţiile actualului tarif al energiei electrice, anunță Economica.net.
7. Clujul va fi primul oraș din România care va cumpăra autobuze cu hidrogen, după ce a fost anterior primul oraș care a achiziționat autobuze electrice. Cel mai târziu în 2026, 40 de autobuze cu hidrogen ar trebui să intre în flota Companiei de Transport Public Cluj. Se estimează că valoarea totală a achiziței va fi de 30 de milioane de euro, scrie Adevărul.
8. Centrala electrică CopenHill din Copenhaga, proiectată de arhitectul Bjarke Ingels, transformă deșeurile în energie curată și oferă un spațiu de recreere unic, incluzând trasee de drumeții, un perete de escaladă și o cafenea. Atracția principală este o pârtie de schi de 400 de metri, acoperită cu material sintetic Neveplast, care permite schiatul indiferent de sezon. Deschisă în 2019, CopenHill atrage anual aproximativ 10.000 de vizitatori, oferind un model ecologic pentru viitorul sporturilor de iarnă, în contextul schimbărilor climatice, transmite Spotmedia.
#dezvoltaredurabila #energieverde #investitiiguvernamentale #protectiamediului #agricultura #schimbariclimatice #urbanmodernization #wastemanagement #sustainabledevelopment #greennews #radarulverde #stiri #revistapresei