În această săptămână, autoritățile din domeniul siguranței alimentare intensifică controalele pentru asigurarea unui comerț sigur cu produse alimentare, în timp ce INCSI Râmnicu Vâlcea anunță o licitație de 42 de milioane de lei pentru un hub de hidrogen, iar la Bruxelles, miniștrii agriculturii din UE discută viitorul sectorului agricol și piscicol. Totodată, proiecte de susținere a energiei geotermale câștigă sprijin, în timp ce condițiile meteorologice din munți ridică riscuri de avalanșe. În apropierea litoralului, fenomenul „cliffing” afectează plajele, iar Apele Române promite măsuri de refacere.
- Consiliul AgriFish a avut loc pe 9-10 decembrie 2024 la Bruxelles, reunind reprezentanți ai agriculturii din statele membre UE pentru a discuta viitorul sectorului agricol și piscicol. Pe agendă se află pescuitul pentru 2025, inclusiv în Marea Neagră, gestionarea stocurilor de pește, bioeconomia, protecția animalelor în transport, materialul de reproducere vegetală și forestieră, precum și monitorizarea pădurilor. Detalii suplimentare în articolul de la AgroTV.
- Cei 27 de membri ai UE vor susține în comun energia geotermală pentru prima dată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor UE de energie la Bruxelles săptămâna viitoare, potrivit unui proiect de document văzut de Reuters. Proiectul solicită o strategie de reducere a emisiilor de la sistemele de încălzire și răcire și măsuri specifice UE pentru accelerarea proiectelor geotermale, anunță Economica.net.
- Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) intensifică acţiunile de control, până pe 24 decembrie 2024, prin intermediul structurilor de la nivel naţional şi judeţean, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu produse alimentare sigure, anunță Digi24.
- INCSI Râmnicu Vâlcea a lansat o licitație de 42 de milioane de lei pentru proiectul „Ro-HydroHub”, un hub de hidrogen și tehnologii energetice, în parteneriat cu Politehnica București și Universitatea Babeș-Bolyai, finanțat prin Programul Creștere lnteligentă, Digitalizare și lnstrumente Financiare 2021- 2027. Proiectul se va derula pe doi ani, transmite Economedia.
- Curtea Constituțională Română (CCR) va decide pe 17 decembrie asupra legii care prevede cedarea gratuită a peste 500 de hectare către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. Legea, contestată de președintele Iohannis încă din ianuarie, a fost amânată de mai multe ori, deși alte cazuri similare au fost declarate neconstituționale, scrie G4Media.
- Parohia Evanghelică CA Sibiu și-a propus ca în următorii ani să înființeze o pădure nouă în Șelimbăr, județul Sibiu, pe un teren în suprafață de 3,3 hectare, aflat chiar lângă autostradă. Proiectul ar urma să fie finanțat din fonduri europene, prin PNRR, estimat la aproape 60.000 de euro, transmite Turnul Sfatului.
- Meteorologii avertizează că este risc însemnat de producere de avalanşe, la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Făgăraş, Bucegi şi Ceahlău, iar în ultimele două zile s-au semnalat mai multe curgeri şi avalanşe de suprafaţă în diferite masive, potrivit buletinului nivometeorologic transmis de către Serviciul Regional de Prognoză a Vremii Sibiu, transmite BizBrașov.
- Valurile și curenții puternici au mușcat din plajă și au format terase de peste un metru la Mamaia. Diferența de nivel este de peste 1 metru și jumătate. Fenomenul se numește „cliffing” și se referă la formarea de dune aproape de linia apei. Specialiștii atrag atenția că acesta s-a intensificat în urma procesului de lărgire a plajei. Reprezentanții Apele Române promit că vor reface suprafețele de nisip înainte sa înceapă sezonul estival, scrie Știrile ProTV.
#sigurantaalimentara #pescuitresponsabil #hidrogen #cliffing #avalanse #reimpadurire #foodsafety #sustainableenergy #reforestation #greennews #radarulverde #stiri #revistapresei