Radarul verde: 9 mai 2025

De la renegocieri tensionate pe PNRR până la trotinete interzise și gunoaie în arii turistice, actualitatea de mediu vine cu o paletă largă de probleme și decizii controversate. România cere mai mult timp pentru închiderea termocentralelor pe cărbune, constructorii auto scapă de sancțiuni pentru emisii, iar Ministerul Mediului ia măsuri penale împotriva escrocilor din programul „Rabla pentru tractoare”. În Breaza, apa contaminată stârnește revolta comunității, în timp ce haosul comercial global mută producția de panouri solare dintr-o țară în alta. Lipsa de progres la rețelele de apă, restricțiile din Brașov pentru trotinetele electrice și o groapă de gunoi în inima naturii completează tabloul unei zile încărcate pe frontul sustenabilității.

1. România cere amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune prin renegocierea PNRR, invocând securitatea energetică. Comisia Europeană solicită dovezi clare, mai ales pentru termocentralele pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia, vizate de legea decarbonizării și planul de restructurare, anunță Profit.ro.

2. Constructorii auto europeni scapă de amenzile pentru depășirea emisiilor de CO2 din 2025, după ce UE le-a acordat doi ani în plus pentru a se conforma. Parlamentul European și statele membre au aprobat un amendament care le permite să compenseze întârzierile prin reduceri accelerate până în 2027, transmite HotNews.

3. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat o plângere penală pentru înșelăciune, fraudă informatică și perturbarea sistemelor informatice, legată de tentativele de fraudă apărute înaintea lansării programului „Rabla pentru tractoare”. El acuză apariția unor falși consultanți care cer bani în schimbul unor înscrieri rapide și ilegale în program, folosind inclusiv aplicații automate. Cei care recurg la astfel de practici riscă să piardă finanțarea și să răspundă penal, scrie Agrotv.

4. Apa de la robinet din Breaza a fost contaminată cu bacteria Clostridium perfringens, potrivit analizelor DSP Prahova. Consumul este interzis, iar comunitatea reacționează ferm: localnicii au lansat o petiție, au depus plângeri penale și cer rezilierea contractului cu Hidro Prahova. Furnizorul a fost amendat cu 30.000 de lei de DSP și Protecția Consumatorilor, fiind acuzat că a livrat apă improprie consumului, contrar obligațiilor contractuale. Problemele au fost semnalate încă din aprilie, când apa a început să curgă tulbure și cu miros neplăcut. Mai multe detalii în articolul de la Green Report.

5. Tarifele SUA și scăderea cererii europene au redirecționat comerțul cu panouri fotovoltaice. După ce Washingtonul a taxat importurile din Vietnam, Malaezia, Thailanda și Cambodgia, producătorii chinezi și-au mutat producția în Laos și Indonezia. Cota acestor țări pe piața americană a crescut de la sub 1% la 29%. Analiștii avertizează că aceste fabrici au fost create pentru a ocoli tarifele, evidențiind limitele politicilor comerciale americane, transmite Financial Intelligence.

6. România a realizat doar 53 km din cei 1.200 km de rețele de apă și canalizare asumați prin PNRR, riscând să piardă 800 milioane euro. Pentru a evita pierderea fondurilor, Guvernul renegociază PNRR și propune înlocuirea proiectelor întârziate cu altele deja începute prin Programul Anghel Saligny. În total, se încearcă salvarea unor investiții întârziate în valoare de 5,1 miliarde euro, potrivit Mediafax.

7. Brașovul rămâne fără trotinete electrice de închiriat, după ce Comisia de Circulație a respins solicitările firmelor interesate. Serviciul a fost suspendat din toamna trecută, din cauza trotinetelor lăsate la întâmplare pe domeniul public, care au dus la accidente. Companiile nu au prezentat un plan clar de staționare, condiție impusă de autorități pentru reluarea serviciului. Mai multe pe subiect în articolul de la G4Media.

8. La câțiva metri de drumul Rășinari-Păltiniș, Primăria Rășinari întreține o groapă ilegală de gunoaie în mijlocul naturii. Sute de tone de deșeuri din construcții, asfaltări și amenajări interioare au fost depozitate lângă râul Șteaza, pe un traseu turistic promovat chiar de autorități. Ironia e cu atât mai mare cu cât Rășinari a fost desemnat în 2022 „Best Tourism Village”, transmite Turnul Sfatului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri