Evenimentul Zilei: Rabla 2008 primeste si tractoare
Aproximativ 40.000 de proprietari de masini si 1.200 dintre detinatorii de tractoare isi vor putea schimba anul acesta vechile autovehicule in cadrul programului "Rabla".
Daca oferta pentru masinile mici functioneaza deja de trei ani, varianta pentru tractoare este o idee noua, care a pornit de la faptul ca peste 60% din cele 175.000 de tractoare inregistrate si-au depasit varsta de casare.
Proprietarii a 1.235 de astfel de utilaje vor primi o scutire de 17.000 de lei din pretul de achizitie al unui tractor nou, exact pe acelasi model dupa care functioneaza programul si in cazul autoturismelor. Statul va subventiona schimbarea a 40.000 de masini vechi, platind fiecarui proprietar cate 3.000 de lei pentru fiecare masina casata. Suma urmeaza sa se scada din pretul uneia noi, cumparate prin program.
Programul "Rabla" se va desfasura in doua etape. Prima incepe pe 1 iunie, la masini, si, o luna mai tarziu, la tractoare, cand autoritatile vor inchide listele cu producatorii de masini si tractoare validati. A doua etapa va demara la inceputul lunii octombrie. "Rabla" 2008 se va incheia pe 12 decembrie.
Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei
Gardianul: Rabla. Programul demareaza la 1 iunie. In premiera, vor fi casate cu prima de la stat si tractoare
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a anuntat ieri lansarea, incepånd din vara, a doua programe de reinnoire a parcurilor auto: unul pentru masini si altul pentru tractoare. "La 1 iunie se da startul pentru inlocuirea a 40.000 de masini vechi, iar din iulie va demara programul pentru innoirea parcului de tractoare", a declarat ministrul de resort Attila Korodi, intr-o conferinta de presa.
Programul Rabla pentru autoturisme vizeaza schimbarea unui numar de aproape trei ori mai mare de masini, fata de anii anteriori, suma alocata in 2008 ridicandu-se la 120 milioane de lei. In perioada 9-24 mai, cand vor fi demarate procedurile premergatoare programului, Administratia Fondului de Mediu (AFM) are de stabilit lista producatorilor si distribuitorilor eligibili, precum si a centrelor de casare autorizate. Aceasta va deveni publica pe 30 mai si va putea fi consultata pe site-urile Ministerului Mediului si al Administratiei Fondului de Mediu. Conform declaratiilor presedintelui AFM, Mihai Toti, anul trecut s-au inscris in program 56 de firme, dintre care doar 42 si-au indeplinit obligatiile asumate.
"Interesul nostru este sa schimbam cat mai multe masini vechi", au motivat autoritatile mentinerea primei de inmatriculare la 3.000 de lei, atat cat a fost si in anii precedenti, in paralel cu cresterea numarului de masini vizate de program. Potrivit lui Korodi, programul Rabla se va desfasura in doua etape: 1 iulie – 25 septembrie si 1 octombrie-12 decembrie. In acest fel, producatorii si distribuitorii care n-au reusit sa atinga pragul de 80% din vanzari vor fi exclusi din etapa a doua, iar sumele alocate lor vor fi redistribuite.
Conform datelor AFM, anul trecut, 56 de autoturisme au ramas nevandute.Cele mai cautate marci au fost: Daewoo, Dacia, Renault, Porsche, Skoda si Fiat. In schimb, distribuitorii de masini Toyota, Opel si Mazda n-au reusit sa-i atraga pe romanii care au aplicat la programul Rabla in 2007.
Subventie de 17.000 lei pentru casarea tractoarelor vechi
Potrivit ministrului mediului, in Romania exista 175.000 de tractoare, iar 60% dintre ele sunt complet uzate moral. Ministerul intentioneaza sa schimbe anul acesta doar 1% dintre acestea, pe acelasi model dupa cum functioneaza programul pentru autoturisme. Astfel, programul pentru tractoare vizeaza scoaterea din uz a 1.235 de utilajele vechi. Suma alocata se ridica la 21 milioane de lei, iar prima de casare este de 17.000 lei pentru fiecare beneficiar. "Valoarea este mult mai mare decat in cazul autoturismelor clasice, pentru simplul motiv ca si pretul de achizitie al unui tractor este unul consistent", a precizat Korodi. Programul pentru tractoare se va derula tot in doua etape, respectiv 1 iulie-25 septembrie, 1 octombrie-5 decembrie.
Programele de reinnoire a parcului auto si a celui de tractoare vor fi finantate de Administratia Fondului de Mediu, institutie unde vor ajunge, din iulie, sumele incasate de stat pentru taxa de poluare auto. Guvernul a precizat ca din banii colectati din taxa auto vor mai fi finantate proiecte vizand realizarea si modernizarea spatiilor verzi, inlocuirea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme moderne bazate pe energie solara, eoliana si geotermala, proiecte de producere a energiei din surse regenerabile, programe de reimpadurire, precum si crearea de piste pentru biciclisti.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul
Gandul: 40.000 de masini si 1.200 de tractoare in Programul Rabla
In cadrul programului "Rabla", pentru acest an, Guvernul roman a aprobat casarea a 40.000 de masini vechi, fata de 16.500, cate au fost alocate in 2007, in acelasi scop. Neschimbata fata de anul trecut a ramas valoarea primei de casare. Astfel, fiecare proprietar de masina uzata inscris in program urmeaza sa incaseze in continuare suma de 3.000 lei.
Noutatea din acest an o constituie faptul ca, pe langa cele 40.000 de autoturisme, programul "Rabla" vizeaza si schimbarea a peste 1.235 de tractoare uzate (1 la suta din totalul utilajelor agricole de acest tip). Potrivit ministrului Mediului, cei care isi caseaza vechiul tractor vor primi o scutire de 17.000 lei din pretul de achizitie al unuia nou. "Pricipiile sunt similare celor din Programul de Stimulare a Innoirii Parcului National Auto, diferenta principala fiind valoarea primei de casare, de 17.000 de lei, in cazul tractoarelor. Valoarea este mult mai mare decat pentru autoturisme, pentru simplul fapt ca si pretul de achizitie al unui tractor este mai mare", a explicat Korodi.
Pentru ambele tipuri de vehicule, programul "Rabla" are prevazute doua etape: prima se va desfasura in perioada 1 iunie (1 iulie pentru tractoare) – 25 septembrie si cealalta in perioada 1 octombrie – 12 decembrie.
Pana la 1 iunie, autoritatile vor inchide listele cu producatorii de masini si tractoare validati sa participe in program si cotele stabilite pentru fiecare.
Conditii de participare
Pentru a participa la programul Rabla, orice proprietar al unui autoturism uzat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou; sa predea autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat si sa obtina un certificat de distrugere; sa radieze autoturismul uzat; sa achizitioneze un autoturism nou de la un producator validat.
Masinile trebuie sa aiba o vechime mai mare sau egala cu 12 ani de la anul fabricatiei, trebuie sa fie in stare de functionare si sa contina urmatoarele componente esentiale: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, sasiul, precum si echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul
Adevarul: „Rabla” elimina anul acesta 40.000 de masini si 1.200 de tractoare
Programul Rabla incepe in data de 1 iunie, cu cateva schimbari fata de anii precedenti. Astfel, daca prima de casare a fost mentinuta la 3.000 lei pentru fiecare vehicul scos din uz, numarul masinilor vizate in 2008 a crescut la 40.000, fata de 16.500, in 2007.
De asemenea, programul va cuprinde numai doua etape, de la 1 iunie la 25 septembrie, respectiv de la 1 octombrie la 12 decembrie. Primul pas pe care trebuie sa il faca o persoana pentru a beneficia de prima de casare a unei masini mai vechi de 12 ani si achizitionarea alteia noi este inscrierea la un producator autorizat de la care vrea sa cumpere noua masina.
Ulterior, autoturismul uzat trebuie predat spre casare unui operator autorizat si sa radieze autovehiculul. Ultima etapa consta in achizitionarea autoturismului nou. Lista producatorilor si operatorilor economici validati va fi disponibila pe pagina de internet a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) – www.afm.ro, pana la sfarsitul acestei luni.
Informatii telefonice de la minister
„Pentru cei care nu au acces la internet, angajatii Ministerului Mediului le vor da toate detaliile prin telefon, de luni pana vineri, intre orele 8 si 16.30, la numarul 021/3163874", a declarat, ieri, ministrul mediului, Attila Korodi. Programul Rabla pentru tractoare va incepe in data de 1 iulie si se va derula dupa principii similare celui pentru masini. „Diferenta principala este valoarea primei de casare, care va fi de 17.000 lei pentru fiecare beneficiar in parte. Anul acesta ne propunem sa eliminam 1.200 de tractoare uzate, intregul program urmand sa se desfasoare in limita a 21 milioane de lei", a afirmat ministrul Korodi.
Si in cazul tractoarelor vor exista doua etape de desfasurare a programului, prima dintre ele pana in 25 septembrie, iar a doua intre 1 octombrie si 5 decembrie. „Parcul national auto cuprinde in prezent 175.000 de tractoare, din care 60% sunt uzate. In acelasi timp, necesarul de tractoare pentru Romania este de 350.000 de unitati", a declarat presedintele AFM, Mihai Toti.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul