Ziua: Ucraina nu ne iarta pentru Bistroe

In cadrul lucrarilor Comite­tului de Implementare a Con­ventiei Espoo, care incep astazi la Geneva, va fi anali­zata o plangere transmisa de Ucraina la 6 martie 2009 impotriva Romaniei, in care tara noastra este acuzata de incalcarea obligatiilor de mediu in ceea ce priveste constructia unor cai naviga­bile interioare in Delta Duna­rii, informeaza Agerpres.

Partea ucraineana doreste ca, in cadrul acestei reuniuni, sa fie adoptate mai multe decizii care sa oblige Romania "sa-si sisteze activitatile ce distrug ecosistemul in Delta Dunarii si genereaza amenin­tari transfrontaliere la adresa mediului inconjurator, in particular, pe teritoriul Ucra­inei", dupa cum afirma purta­torul de cuvant al Ministe­rului ucrainean de Externe, Vasili Kirilici. Anterior, Kiri­lici declarase ca Ucraina intentio­neaza sa ridice la nivel inter­national problema neregu­lilor comise de Romania in activitatile economice din Delta Dunarii.

Pozitia Bucurestiului este ca afirmatiile Ucrainei referi­toare la pretinsele incalcari de catre Romania ale prevede­rilor Conventiei de la Espoo nu sunt fundamentate. Potrivit unui comunicat al Ministerului roman de Externe (MAE), care califica acuzatiile Kievului drept "simple alegatii, fara baza reala", delegatia tarii noastre urmeaza sa informeze Comitetul de Implementare asupra faptului ca, in realitate, Romania nu construieste nicio cale navigabila interioara in Delta Dunarii si nu intentioneaza implementarea unui astfel de proiect, asa cum sustine partea ucraineana.

Totodata, delega­tia ce se va deplasa la Geneva va demonstra ca activitatile la care face referire Ucraina in plangerea sa au fost finali­zate aproape in totalitate ina­inte de ratificarea Conventiei Espoo de catre Romania, pe data de 29 martie 2001. Astfel, prevederile conventiei nu pot fi aplicate in privinta acestora.

Comunicatul MAE subli­niaza si faptul ca lucrarile intre­prinse dupa data mentio­nata mai sus au fost realizate in temeiul unor obligatii ce revin Romaniei conform unor conven­tii internationale, iar Ucraina a fost informata in privinta lor. Potrivit aceleiasi surse, prin acest demers auto­ritatile de la Kiev incearca sa compen­seze imaginea creata prin reactiile negative repetate ale organis­melor internationale de profil fata de proiectul Bis­troe.

Romania va fi repre­zen­tata la reuniunea de la Geneva de o delegatie condusa de Gri­gore Baboianu, guverna­torul Admi­nis­tratiei Biosferei Delta Du­narii, din care mai fac parte reprezen­tanti ai MAE, Ministe­rului Mediului, Admi­nistratiei Nationale Apele Romane, Ministe­rului Transpor­turilor si Infrastructurii, Institu­tului Natio­nal de Hidrologie si Gospo­darire a Apelor si ai Adminis­tratiei Fluviale a Du­narii de Jos.

Conventia Espoo: Ucraina nu si-a respectat obligatiile

Conventia Espoo, adoptata in anul 1991 in orasul finlandez cu acelasi nume si intrata in vigoare in 1997, prevede ca partile semnatare au obligatia de a evalua impactul de mediu al anumitor activitati, inainte de inceperea acestora, iar statul care initiaza astfel de activitati are obligatia de a informa si consulta statele potential afectate.

Romania a sesizat Comitetul de Implementare a Conventiei referitor la neindeplinirea de catre Ucraina a procedurilor stipulate de conventie, in privinta realizarii proiectului Bistroe. In urma demersurilor tarii noastre si a concluziilor Comitetului de Implementare, in mai 2008, semnatarii Conventiei Espoo au adoptat la Bucuresti o decizie prin care constata neindeplinirea de catre Ucraina a obligatiilor ce ii reveneau.

spot_img

Ultimele știri