Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua Mondiala a Muntilor Carpati, aniversata si in Romania

In al doilea an al presedintiei detinute in cadrul Conventiei Carpatice, Romania a aniversat, sambata, Ziua Mondiala a Muntilor Carpati, potrivit Agerpres.

Potrivit site-ului Ministerului Mediului, in data de 19 iunie 2008 Romania a fost aleasa in fruntea Conventiei Carpatice pentru o perioada de trei ani, dupa ce la Bucuresti a avut loc editia a doua a Conferintei Partilor la Conventia-cadru privind protectia si dezvoltarea durabila a Carpatilor, act adoptat la Kiev in martie 2003. In acest an, capitala Zilei Mondiale a Muntilor Carpati este Paltinis, prima statiune montana din Romania infiintata in anul 1894, si aflata la cea mai inalta altitudine din tara.

Romania detine 40 la suta din lantul carpatic, iar aproape o treime din suprafata tarii este ocupata de Muntii Carpati. Conform datelor stipulate in Conventia-cadru, circa doua milioane de romani traiesc, in prezent, in zona montana in aproximativ 745 de localitati. Autoritatile de la Bucuresti au ratificat Conventia Carpatica prin Legea nr. 389 din 19.10.2006, care a intrat in vigoare, pentru tara noastra, in data de 6 martie 2007, potrivit Ministerului Mediului.

Dupa ratificarea si de catre Serbia, la 10 martie 2008, Conventia a fost adoptata de catre toate cele sapte state carpatice semnatare: Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Ucraina. Principalul organism decizional al Conventiei este reprezentat de Conferinta Partilor, a carei activitate este sustinuta prin infiintarea unor organe subsidiare si a unui Secretariat permanent.

Protocolul prevede ca toate cele sapte state sa colaboreze in vederea controlarii, eradicarii si prevenirii introducerii speciilor straine in ecosistemul din Carpati, prevenirea introducerii de organisme modificate genetic, elaborarea si promovarea unor inventare regionale ale speciilor si habitatelor, elaborarea si promovarea unor programe si proiecte coordonate de cercetarea stiintifica, stabilirea de retele ecologice in Carpati si retele ale calitatii managementului durabile al biodiversitatii, integrarea obiectivelor de conservare si utilizare durabila a diversitatii biologice si alte politici sectoriale.

Muntii Carpati reprezinta un lant muntos ce apartine marelui sistem muntos central al Europei. Carpatii cuprinsi intre bazinul Vienei si defileul Dunarii formeaza un arc cu o lungime de 1.500 de kilometri in Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Romania si Serbia. Cel mai inalt varf din lantul carpatic este Gerlachovsky (2.655 m) in Slovacia, iar in Romania Varful Moldoveanu are 2.544, situat in Muntii Fagaras.

Foto: pri.org

spot_img

Ultimele știri