Ziua de Cluj: Vecinii viitorului centru de deseuri cer despagubiri

Consiliul Judetean (CJ) Cluj ar putea fi obligat sa plateasca despagubiri cetatenilor care detin proprietati in zona viitorului centru regional de deseuri.

Directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM), Liviu Medrea, spune ca CJ trebuie sa gaseasca solutii si sa se inteleaga cu proprietarii din zona, dar si cu Primaria Cluj-Napoca, pentru a primi acordul de mediu. Daca nu obtine la timp acordul, CJ pierde finantarea europeana pentru proiectul de management al deseurilor.

Primaria Cluj-Napoca a ignorat proiectul CJ privind realizarea centrului de deseuri in zona Pata Rat, eliberand certificate de urbanism pentru terenuri din vecinatate, cu destinatia “locuinte familiale”. Doi dintre proprietarii cu certificate de urbanism, Lavinia Bertea si Daniel Gabor, cer ca acordul de mediu pentru centrul de deseuri sa nu fie emis, amenintand cu instanta in cazul in care nu se va tine seama de solicitarea lor.

“Nu suntem singurii care avem proprietati in zona. Mai sunt case construite acolo. Chiar nu putem fi de acord ca acest centru sa se faca in vecinatatea noastra. intelegem ca este important sa se rezolve si problema deseurilor in municipiu, insa nici drepturile noastre nu pot fi incalcate”, sustine Lavinia Bertean. Ea a precizat ca nu ar deranja-o sa primeasca o despagubire in cazul in care administratia judeteana nu are alte solutii pentru amplasarea centrului de deseuri. “Vreau sa fie bine pentru toata lumea. Am depus sesizare si la Mediu, si la CJ. Sper ca cei pe care i-am votat sa tina seama si de interesele noastre”, a adaugat Lavinia Bertea.

Directorul ARPM, Liviu Medrea, afirma ca Daniel Gabor a atasat la cererea inaintata agentiei inclusiv certificatul de urbanism primit de la Primaria Cluj-Napoca. “in certificatul eliberat in iulie anul acesta de catre Primaria Cluj-Napoca se precizeaza ca pe amplasamentele din zona este interzis sa se construiasca exact ceea ce doreste sa faca CJ. Aceste lucrari trebuie reglate intre administratia judeteana si cea locala daca se doreste implementarea acestui proiect”, a spus Medrea.

Presedintele CJ, Alin Tise, sustine ca cei doi proprietari nu vor fi afectati de centrul de deseuri. “Exista o distanta de circa 1.000 de metri fata de locuinte in linie dreapta. Nu sunt afectati, s-au facut masuratori. Acum, daca e vorba de cativa metri, putem roti usor proiectul, administratia locala a comunei Feleacu, cea care ne-a pus la dispozitie acest amplasament, are destul teren acolo”, a afirmat Tise.

El a fost, insa, de acord ca functiunile vecinatatilor din intravilanul municipiului trebuie corelate cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru centrul de deseuri. “Primaria Cluj-Napoca intelege importanta acestui proiect si va aproba PUZ-ul pe care l-am elaborat pentru acest proiect, urmand ca si in noul Plan Urbanistic General (PUG) sa se faca modificarile necesare”, a spus Tise.

spot_img

Ultimele știri