Ziua de Cluj: Prima cladire ecologica din Cluj

Fabrica de telefoane mobile, singura functionala din proiectul Nokia Village Jucu, a fost recunoscuta, la nivel mondial, de catre US Green Building Council.

Halei de productie a telefoanelor si accesorii mobile Nokia din comuna Jucu i-a fost acordat Gold Rating for Leadership in Energy and Environment Design (LEED Gold) de catre organizatia americana Green Building Council (USGBC). Cu toate acestea, cladirile “verzi” au ramas la stadiul de machete la Cluj.

“Fabrica Nokia din Jucu a fost desemnata drept una dintre cele mai ecologice cladiri din lume de catre USGBC. Prestigiosul rating LEED Gold este acordat pentru prima data unei cladiri din Romania. Campusul Nokia din Beijing, China, a fost prima unitate Nokia care a obtinut certificarea LEED Gold, in 2008”, au transmis oficialii producatorului de telefoane. Ca solutii implementate pentru reducerea consumului energetic, acestia au amintit izolatia termica in jurul structurii de baza a cladirii, geamurile termoizolante sau senzorii de prezenta pentru gestionarea incalzirii si iluminarii.

“Aceste solutii permit o reducere de peste 25% a consumului energetic al fabricii, fata de cel al unei cladiri standard. Datorita instalarii unei game de dispozitive destinate reducerii consumului de apa si a unor sisteme precum limitatoarele de debit, consumul total de apa este cu peste 30% mai scazut decat cel al unei cladiri standard”, sustin reprezentantii Nokia. Aproximativ 30% din materialele utilizate au fost compuse din materiale reciclate si materiale aditionale obtinute local, iar jumatate din deseurile produse s-au recuperat si reciclat. Fabrica din Jucu, investitie de 60 de milioane de euro, a fost construita in 2007 si finalizata in septembrie 2008. Unitatea urma sa fie primul pas inspre realizarea Nokia Village, odata cu instalarea la Jucu a unor furnizori, dar aceste investitii au fost amanate.

Printre promotorii proiectelor de cladiri “verzi” la Cluj, reprezentantii Romania Green Building Council au amintit companiile Impact Developer& Contractor, Raum si Cundall. Ultima, companie de consultanta axata pe proiecte de cladiri eficiente energetic, a acordat consultanta pentru proiectul din Dealul Lomb, care ar urma sa adopte solutii de cogenerare sau trigenerare, biomasa, energii alternative si ecologice.

De asemenea, arhitectii care au lucrat la Cartierul Tineretului vorbeau despre preocuparea in realizarea proiectului pentru insorire optima prin modul de amplasare a constructiilor si folosirea pompelor de caldura. Deocamdata, cartierele nu au trecut de stadiul de proiect. “Nu cunosc vreun proiect “verde” finalizat la Cluj. Sunt cativa arhitecti din generatia mai tanara, care incearca solutii. Altii se informeaza, asteapta cresterea eficientei tehnologiilor respective, concomitent cu scaderea preturilor pe piata pentru cele necesare producerii si stocarii energiei regenerabile”, a declarat arhitectul Horatiu Racasan, de la Raum.

100.000 de specialisti in cladiri

USGBC, cu sediul in Washington, promoveaza cladiri ecologice, eficiente din punct de vedere al costurilor si al consumului energetic. Organizatia include 20.000 de companii si organizatii membre si 100.000 de profesionisti acreditati LEED. USGBC conduce un grup de companii de constructii, precum si militanti ecologisti, corporatii si organizatii non-profit, oficiali si cetateni implicati, profesori si elevi. Sistemul de certificare LEED pentru cladiri ecologice este cel mai important program pentru designul, constructia si operarea acestor imobile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri