Constructorii noii arene Ion Moina s-au angajat sa amenajeze un petic de verdeata pe coltul strazii Uzinei Electrice, in contul copacilor pe care i-au taiat pana acum.
Garda de Mediu Cluj (GMC) a amendat cu 10.000 de lei antreprenorul general al stadionului, ACI, pentru ca a taiat sapte copaci fara sa ceara si sa astepte avizul necesar. Oficialii primariei au explicat ca nu au intervenit deoarece constructorii indepartasera arborii crezand ca acestia constituiau un pericol, sapaturile afectandu-le oricum radacina.
Conform raspunsului GMC la o sesizare referitoare la taierea arborilor, comisarii de mediu au demarat un control in 28 august. “S-a constatat disparitia unui numar de sapte arbori din incinta fostului stadion municipal, unde s-au demarat lucrarile la fundatia vechiului stadion.
Fata de cele de mai de sus, s-a aplicat o sanctiune contraventionala petentului in cauza, conform PVCSC seria AA nr. 12.632. S-a dispus sistarea taierilor de arbori din incinta stadionului pana la clarificarea situatiei. Prin actul de control s-a interzis si demararea oricaror lucrari de constructii fara a detine actele de reglementare necesare, conform legii”, se arata in raspunsul GMC.
“Amenda a fost de 10.000 de lei. A fost aplicata constructorilor. Nu puteam sa amendam Consiliul Judetean pentru ca a fost nevoie sa identificam exact data, ziua, cine a taiat copacii, iar constructorii au fost cei care s-au ocupat”, a declarat directorul adjunct al GMC, Viorel Plesa. Constructorii au taiat copacii din ratiuni de “protectie a muncii”, insa fara sa ceara sau sa astepte avizele ori autorizatiile necesare, a explicat oficialul GMC.
“Acum, situatia e in regula si au primit acordul de mediu pentru organizarea de santier (cu extinderea ariei lucrarilor pe Aleea Stadion si in parcul pentru copii, n. red.).
Initial, s-a pus problema ca santierul sa se organizeze in limitele de proprietate, insa din ratiuni de protectie a muncii, s-a admis sa se extinda, cu obligatia ca dupa efectuarea lucrarii, zonele sa fie aduse la destinatia initiala (trotuar si parc pentru copii, n. red.)”, a spus Plesa. in contul copacilor taiati, constructorii s-au obligat sa amenajeze un loc de joaca pe un colt, pe str.
Uzinei Electrice, in apropierea turnului. “Vineri, la sedinta comisiei tehnice de avizare, s-a discutat acest aspect. Ramane un petec liber de 2.500-3.000 mp pe coltul de vizavi de podul peste Somes, unde vor sa amenajeze un spatiu verde si loc de joaca”, a subliniat Plesa.
Constructorii au fost instiintati de amenda si urmeaza sa o plateasca, a transmis Mircea Timofte, presedintele Consiliului de Administratie al Transilvania Constructii, una dintre cele trei companii de constructii asociate in consortiul ACI, Transilvania Constructii, CON-A Sibiu.
“Amenda a venit pe persoana fizica, nu in numele consortiului, pentru domnul Aschilean (Ioan Aschilean, asociat ACI Cluj, n. red.) sau doamna Felecan (Felicia Felecan, director general al Transilvania Constructii, n. red.).
Aceasta urmeaza sa fie platita, n-avem de ales”, a conchis Timofte. Constructorii au explicat, anterior, ca taierea copacilor a fost necesara pentru a continua lucrarile. Totusi, actiunea a fost facuta inainte de a exista si documentele necesare. Ioan Aschilean nu a putut fi contactat ieri.
ZIUA de CLUJ a relatat, in luna august, despre situatia santierului, care s-a extins pe Aleea Stadion, distrugand mai multi copaci. Acestia au fost doborati incepand din 26-27 august. Santierul nu avea acord de mediu, insa constructorii executau lucrari nestingheriti.
Avizul pentru organizarea de santier s-a acordat abia in 11 septembrie. Oficialii primariei au declarat, in septembrie, ca nu vor aplica sanctiuni constructorilor. Primarul Sorin Apostu a explicat ca este vorba despre o situatie neprevazuta: constructorii au sapat la fundatie, iar copacii batrani au picat singuri si au fost indepartati deoarece constituiau un pericol.
Plop de 150 de ani
Municipalitatea a fost atentionata de catre Academia Romana in legatura cu un plop canadian ramas in picioare, deoarece urmeaza sa fie declarat monument al naturii. Acesta are 32 de m, un diametru de 2,7 m si o varsta de 150-180 ani. Arborele este intr-o stare excelenta, nu are uscaturi si nu prezinta pericol pentru zona. “Plopul va fi ingradit si nu se va taia. Am dat dispozitie constructorilor si va fi protejat. Nu exista pericol ca si acesta sa fie afectat”, a promis Apostu.