Procedura de licitatie pentru construirea noului depozit de deseuri va demara in decembrie, promite vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Radu Bica.
Acesta a precizat ca documentatiile tehnice elaborate de consultantul Ministerului Mediului (consortiul Koks – Enviroplan – Epem – Romair) vor fi predate cu patru luni mai repede decat era planificat initial, ca administratia judeteana sa poata sa se plieze pe calendarul impus de Guvern pentru inchiderea vechilor gropi de gunoi.
Vicepresedintele administratiei judetene, Radu Bica, s-a intalnit zilele trecute cu reprezentantii Ministerului Mediului si ai consortiului Koks – Enviroplan – Epem – Romair, grup caruia i-a fost atribuita asistenta tehnica a proiectului “Sistemul Integrat de Management al Deseurilor pentru judetul Cluj”. “Scopul intalnirii a fost de a grabi predarea documentatiilor, astfel incat pana in decembrie, cel tarziu ianuarie, sa deschidem procedura de licitatie pentru angajarea constructorului pentru depozitul ecologic de deseuri”, a explicat Radu Bica.
Conform contractului semnat cu acest consortiu, termenul de predare pentru intreaga documentatie (proiect tehnic, studii de fezabilitate si proiect de executie, documentatia de licitatie, atat pentru depozit, cat si pentru rampele de sortare) urma sa fie predata abia in 30 martie 2010. “Am reusit sa economisim patru luni, pentru ca reprezentantii consortiului ne-au anuntat ca intreaga documentatie va fi fost predata “la cheie” in 30 noiembrie. Mai asteptam doar acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj, iar in decembrie vom putea demara prima licitatie ce vizeaza realizarea depozitului de deseuri”, a afirmat vicepresedintele administratiei judetene.
Proiectul centrului integrat de depozitare vizeaza o suprafata de teren de 11 hectare din zona Pata Rat. Aici ar urma sa fie amplasat atat depozitul ecologic, cat si o rampa de sortare care va deservi municipiul Cluj-Napoca. Celelalte trei rampe de sortare vor fi amplasate in zona Turda (comuna Mihai Viteazul), Huedin si Gherla. Conform unei hotarari de Guvern, administratia judeteana este obligata sa inchida vechile gropi de gunoi dupa urmatorul calendar: Pata Rat si Cetan Dej – pana la data de 16 iulie 2010; Gherla, Campia Turzii, Huedin, Turda – pana la 16 iulie 2012. Radu Bica a precizat ca acest calendar va putea fi respectat daca noul proiect va demara la inceputul anului viitor.
“Este suficient ca pentru inceput sa putem deschide o prima celula de depozitare, astfel incat deseurile din judet sa poata fi depozitate in conditiile impuse de comunitatea europeana. Astfel, vom fi in masura sa inchidem celelalte depozite neconforme. Iar, pe parcurs, proiectul integrat de deseuri se va dezvolta cu alte celule de depozitare”, a explicat Bica. Pentru fiecare lucrare se va organiza licitatie publica: pentru depozitul ecologic, pentru rampele de sortare, dar si pentru inchiderea gropilor utilizate in prezent.
Proiectul “Sistemul Integrat de Management al Deseurilor”este derulat prin Programul Operational Sectorial Mediu, in cadrul Axei Prioritare 2, “Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor istorice contaminate”. Finantarea este prevazuta prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Conform master planului elaborat de consultant, valoarea proiectului este de 42,72 de milioane de euro, din care 35 de milioane sunt asigurate prin POS Mediu, restul sumei fiind cofinantarea sustinuta de judetul Cluj.