Ziarul de Cluj: Garduri cu plante agatatoare pentru a suplini deficitul de spatii verzi

Deoarece nu are terenuri, municipalitatea vrea sa realizeze spatii verzi pe verticala, sub forma de garduri verzi, in toate cartierele din oras.

Clubul de Cicloturism “Napoca”, una dintre organizatiile nongu-vernamentale de mediu, activa la Cluj, a criticat la finele saptamanii modul de abordare al municipalitatii clujene referitor la crearea de noi spatii verzi in oras.

Seful organizatiei, Radu Mititean, a afirmat ca Primaria Cluj-Napoca continua sa aprobe sau sa finanteze amenajari de parcari pe spatiu verde, concomitent cu distrugerea padurilor orasului, pe care intentioneaza sa le transforme in parcuri. Oficialii Primariei spun, insa, ca nu au teren in proprietate pe care sa faca spatii verzi, de aceea varianta padurilor-parc este cea mai plauzibila.

“Primaria continua sa aprobe amenajarea de parcari pe spatiul verde, desi legea protectiei mediului o interzice in mod expres, inclusiv pe terenuri care, desi nu sunt in acte evidentiate ca spatiu verde, au acest caracter, in fapt.

De exemplu, pe strada Fantanele, in dreptul blocului “potcoava” de langa podul peste Somes, s-a turnat covor asfaltic de peste 2 metri latime si lungime apreciabila, cu ocazia lucrarilor recente la strada, pe terenul care inainte era gazon de iarba.

Pe acesta stationau tot mai abuziv autoturisme, iar Politia Primariei, in mod sistematic, inchidea ochii la felul in care iarba se degrada, probabil tocmai pentru a face mai putin vizibila ilegalitatea care se punea la cale”, a atras atentia Radu Mititeanu, seful Clubului de Cicloturism “Napoca”. Acesta a adaugat ca, pe langa aceste practici, municipalitatea vrea sa distruga si padurile din Cluj.

“Primaria nu renunta la intentia de a transforma zeci de hectare de paduri periurbane ale Clujului in parcuri / spatii verzi urbane, amenajate cu alei, lampi, banci, cosuri de gunoi, ceea ce inseamna o mare retrogradare din punct de vedere al mediului.

Oficialii au, insa, tupeul nerusinat de a pretinde ca prin aceasta practica, nu se degradeaza, ci chiar se imbunatateste calitatea mediului, desi nu apare nici un arbore si nici un fir de iarba in plus, ci, dimpotriva, se umple padurea de amenajari care reflecta, de fapt, o neta degradare”, a afirmat Mititean.

Acesta a mentionat ca “Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”, prin care Primaria preconizeaza sa acceseze fonduri pentru transformare, in prima faza, a padurii Hoia in parc, este gandit pentru a sprijini primariile sa transforme in parc suprafete ne-verzi, nu cele care, din punct de vedere al mediului, au la ora actuala o valoare superioara parcurilor / spatiilor verzi urbane.

“Pun la cale fraudarea legii si accesarea ilegala de fonduri. Comitetul de Avizare pentru Fondul de Mediu, in care sunt reprezentate nu doar autoritatile publice, ci si ONG-urile de mediu, nu a mai fost convocat din toamna anului trecut – probabil deloc intamplator -, desi se consuma din el sume importante”, a apreciat Mititean.

Acesta a mai precizat ca, pe langa ilegalitatile legate de autorizatii, cum este nesanctionarea inceperii lucrarilor la noul stadion fara a avea autorizatiile legale (lucrari incepute din iulie, desi acordul de mediu a fost solicitat la Agentia pentru Protectia Mediului Cluj abia in 20 august si emis abia in 26 august), Primaria acopera si ilegalitatile specifice de mediu comise recent de constructorii stadionului in lucrarile concrete: peste zece arbori au fost avariati si taiati, in plus imprejmuindu-se trotuarul Aleii Stadion.

“Constructorii trebuiau sa prevada ca, sapand adanc langa arbori si taindu-le radacinile, devin instabili. Daca nu ar fi trebuit si putut sa prevada, asta nu ii face nepedepsibili, pentru ca legea protectiei mediului deroga de la regula generala si prevede expres ca pe teme de mediu, raspunderea are caracter obiectiv, indiferent de culpa”, a mai mentionat Radu Mititean.

De cealalta parte, oficialii Primariei spun ca nu pot amenaja spatii verzi decat pe terenurile proprietate a municipiului. Cum acestea sunt putine, s-a ales varianta padurilor-parc.

“Nu prea ii inteleg pe acesti oameni care tot contesta. Spatii verzi faci pe terenul care iti apartine, nu oriunde. Singura posibilitate ca sa nu faci un spatiu cat un petec sau o batista sunt aceste paduri. Prin transformarea lor in parcuri, creste accesibilitatea populatiei la acestea, plus capata un statut strict si se vor supune unor reguli clare de intretinere. Ilegalistii pot uita de exploatarea materialului forestier, la voia intamplarii, pentru ca accesul va fi controlat, de asemenea si perimetrul forestier”, a declarat viceprimarul Laszlo Attila.

Acesta a adaugat ca Primaria vrea sa valorifice posibilitatile de finantare din acest moment si, pe langa padurea Hoia, sa faca parcuri si in Faget, dar si in Padurea Orasului. “Mai avem si alte posibilitati la capitolul spatii verzi. Pentru ca nu avem terenuri, vrem sa impunem o dezvoltare a spatiilor verzi pe verticala. Este vorba despre dezvoltarea unor garduri verzi de protectie cu ajutorul plantelor agatatoare. incercam in aceasta perioada sa identificam zone unde sa montam astfel de garduri de sarma pe care sa fie plantate plante, probabil de la anul.

Nu stim inca ce costuri presupune acest proiect, dar vrem sa extindem sistemul in spatele blocurilor, dar si pe arterele cu locuinte individuale”, a completat Laszlo. Cat despre stadion, oficialii Primariei spun ca este vorba despre o eroare, insa promit ca le-au pus in vedere constructorilor sa nu mai repete greseala si sa distruga si alti arbori.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri