O expansiune la nivel mondial a petrolului relativ ieftin scos din sisturi bituminoase ar putea pune in pericol investitiile in energia regenerabila, precum si obiectivele globale de reducere a emisiilor.
Industria sisturilor bituminoase este inca in faza incipienta, dar are potentialul de a ajunge pana la 12% din productia mondiala. Cresterea ar putea influnta negativ pretul petrolului, reducandu-l pana la 50 de dolari pe baril pana in 2035, potrivit unui nou raport de catre firma de PwC de consultanta.
Potrivit directorului departamentului de Sustenabilitate si Schimbari Climatice al PwC, Jonathan Grant, pretul scazut va duce la o crestere exploziva a productiei, iar tehnologiile cu o amprenta redusa a carbonului ar fi ignorate.
Cu toate acestea, raportul arata ca un petrol mai ieftin ar putea reloca capacitatile de extractie din zone sensibile din punct de vedere ecologic si cu costuri ridicate, precum Arctica si zona nisipurilor bituminoase din Canada, in vreme ce taxele exceptional ear putea asigura finantarea pentru tehnologiile de captare si stocare a carbonului.
Productia de petrol din sisturi bituminoase ar putea aduce un surplus de 2,7 trilioane de dolari la PIB-ul global pana in 2035, si o reducere a pretului petrolului cuprinsa intre 25 si 40%.
Cu acest scenariu, PIB-ul Marii Britanii ar putea creste in 2030 cu 3,3%, al Chinei cu 3%, in vreme ce SUA va inregistra 4,7% in plus.
Vorbim despre o creștere substantiala a rezervelor de petrol care este de natura sa duc la cresterea emisiilor de carbon din atmosfera pe termen lung”, a declarat Grant, citat de businessgreen.com.
In SUA, productia de petrol din sisturi bituminoase a crescut de la 111.000 barili pe zi, in 2004, la 553.000 barili pe zi in 2011, echivalentul unei cresteri anuale de 26%.
In restul lumii, aceasta industrie este inca in faza incipienta, desi tari precum China, Australia, Mexic, Argentina, Rusia si Noua Zeelanda testeaza potentialul de dezvoltare.