Viata libera Galati: Vai de gunoiul nostru!

Joi, 16 iulie 2009, in chiar prima zi de aplicare a reglementarilor europene privind gestiunea deseurilor menajere, am facut un raid prin judetul Galati, pentru a vedea cat la suta exista din ceeea ce ar trebui sa fie. Din capul locului, trebuie sa spunem ca situatia este foarte proasta in mai toate comunele, impresia noastra fiind aceea ca, in multe locuri, haosul este principiul de baza in organizarea salubrizarii. Dar sa vedem cum stam.

Sendreni se „lipeste” de Ecosal

La ora 9,00, pe 16 iulie, la Sendreni se lucra la inchiderea ultimei gropi de gunoi (in partea de nord a satului). Camioane, wole, buldozere… „Am transportat sute de mii de metri cubi de gunoi, dar lasam locul ca-n palma. Dar de-abia acum incepe greul”, ne-a declarat Paul Cristea, primarul comunei.

Apropierea de Galati este o sansa pentru Sendreni, care se „lipeste” de Ecosal pentru preluarea deseurilor menajere. „Ecosal ne preia gunoiul, dar este misiunea noastra sa-l ducem la groapa Tirighina. Avem un tractor cu remorca si speram ca pe moment vom face fata”, spune primarul.

Marea problema pare sa fie insa cea a banilor. Nu de alta, dar taxa pe gunoi stabilita de Consiliul local este stabilita la 25 de lei pe familie pe an, iar suma nu ajunge, in actualele conditii, decat pentru cel doua-trei luni. „O marire a taxei ar fi un dezastru pentru ca lumea nu are bani, asa ca suntem in mare impas”, spune primarul.

Independenta – salubrizare la timpul viitor

Si cele cinci rampe de gunoi de la Independenta au fost inchise, insa situatie este destul de complicata in ceea ce priveste gestiunea deseurilor in perioada urmatoare. „Cei de dinaintea noastra au cam dormit. Trebuia sa existe multe utilitati pentru gunoi, dar nu s-a facut nimic. Noi am incercat, in timpul scurt pe care l-am avut la dispozitie, sa facem ceva, dar a fost foarte greu”, spune primarul Viorel Tarbuc.

Cert este ca la acest moment la Independenta nu exista un serviciu de salubritate. Au fost initiate insa niste hotarari de consiliu local de infiintare a unui astfel de serviciu, precum si pentru desemnarea unui operator autorizat pentru transportul si depozitarea gunoiului. Asta se va putea face insa, dupa procedura legala, peste vreo 52 de zile, iar licitatia si toate cele vor dura si ele multe luni.

Pana atunci, gunoiul se cara (nu se stie, deocamdata, unde) cu tractoare si remorci de la asociatiile agricole locale, printr-o intelegere personala a primarului.

Ivesti – gunoi mult, bani putini

La Ivesti, trei din cele cinci platforme de gunoi au fost salubrizate, iar celelate doua sunt doar inchise. „Sunt sute de mii de tone de gunoi acolo (N.R.: platformele sunt dincolo de raul Barlad) si nu dispunem de banii necesari pentru a curata zona. Deocamdata am inchis accesul la rampe, iar in viitor poate vom gasi solutii sa ducem gunoiul la un depozit autorizat”, spune primarul Ion Corpaci.

Chiar daca Ivestiul nu are, deocamdata, un contract cu o groapa de gunoi autorizata (Tirighina Galati sau Rates Tecuci), serviciul de salubritate exista (de opt ani), iar Primaria are o masina de gunoi specializata. Dupa toate probabilitatile, Tecuciul va fi destinatia agreata, desi drumul e destul de lung.

Cat priveste taxa perceputa de la populatie, aceasta este de 50 de lei pe familie pe an, dar, dupa cate zice primarul, este posibil sa fie nevoie de o majorare. Ion Corpaci ne-a mai spus ca populatia nu a inteles inca situatia si ca a fost nevoit sa dea, in cursului lunii iulie, cateva zeci de amenzi pentru depozitarea gunoiului in locuri neautorizate.

Liesti si Fundeni – in asteptarea operatorului

Treaba pare sa fie pe cursul cel bun la Liesti si Fundeni, locuri unde consiliile locale au decis sa apeleze la o solutie identica: concesionarea activitatii de salubrizare catre o firma specializata, pe nume Urban Group SA Bucuresti. Din pacate, de-abia saptamana aceasta va fi emisa hotararea CL de aprobarea a parteneriatului, asa ca, pe moment, asista la un fel de vid de putere in privinta gunoiului.

„Vestea importanta este ca Primaria va scapa de toate grijile. Firma cu care ne propunem sa lucram va colecta singura taxa de ecologizare, fara interventia institutiei publice”, spune Iulian Bot, primarul de la Liesti.

Draganesti si Munteni – lucrurile functioneaza

La Munteni si Draganesti avem de-a face cu o situatie realmente fericita (chiar daca exista si aici semne de intrebare). Activitatea de colectare, transport si depozitarea a gunoiului a fost data, prin delegare de gestiune, operatorului Romprest SA, care se ocupa de tot si toate, iar banii sunt virati, conform contractului, din taxele incasate de primarie.

Primarul de la Munteni, Virgil Arghiri, s-a declarat multumit de cooperarea cu Romprest. „Sunt oameni seriosi”, i-a caracterizat, scurt, edilul, care are totusi o problema: „Sa vedem cum ne vom descurca cu banii”.

La Draganesti, merita remarcat faptul ca firma amintita a amplasat deja pubele de gunoi stradale, care sunt dupa normele europene: din material rezistent, cu capac, specifice descarcarii automatizate. Ca la oras!

Din pacate, se poate si mai rau…

Traseul ales de noi s-a nimerit sa fie, insa, pe portiunea unde lucrurile stau cel mai bine din tot judetul. Pe „linia” celalta (spre Targu Bujor) sunt semne mult mai palide ca primarii au inteles cum sta treaba cu gunoiul, dovada ca doua treimi dintre comune nu au rezolvat DELOC problema.

Probabil ca in urmatoarele zile va exista o „oglinda” completa a situatiei din judet, asta cu atat mai mult cu cat Garda de Mediu a inceput deja controalele.

spot_img

Ultimele știri