Reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Galati si ai Asociatiei Judetene a Pescarilor Sportivi Galati, impreuna cu cu autoritati publice locale si ONG-uri, vor participa astazi la festivitatile care vor avea loc in Sala Verde din sediul ARPM, cu ocazia debutului activitatii Administratiei Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior si, totodata, a sarbatorii Zilei Internationale a Pamantului – eveniment marcat in fiecare an incepand din 1970.
„Prin demersurile ARPM Galati, realizate pentru protectia si conservarea biodiversitatii din lunca inundabila a raului Prut, s-a constituit Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior (cu o suprafata de 8.247 ha) in baza H.G. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone”.
„Importanta ecologica a acestui parc a fost recunoscuta la nivel international. Astfel, ca urmare a studiului regional finantat de Biroul RAMSAR in perioada 1999-2001, Prutul Inferior a fost propus pentru a fi inclus in programul Coridorul Verde al Dunarii Inferioare, desfasurat cu sustinerea WWF”.
„Incepand din noiembrie 2005 si pana in prezent, ARPM Galati a implementat proiectul «Restaurarea ecologica a Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior», cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul LIFE – Natura”, se arata intr-un comunicat de presa remis de ARPM Galati.
22 aprilie – Ziua Mondiala a Pamantului
De 40 de ani, 22 aprilie a devenit o zi consacrata Pamantului, in special a celui care poate fi cultivat. Sol a carui suprafata nu este prea mare, raportata la numarul de locuitori ai planetei noastre.
In urma cu o jumatate de secol reveneau cca 0,23 ha pe locuitor, iar azi abia 0,12 ha.
In ceea ce priveste fertilizarea solului, Romania se gaseste intr-o situatie mai favorabila decat cea globala, intrucat numai 52 la suta din soluri au o fertilitate redusa, 21 la suta poseda o fertilitate moderata si 27 la suta o fertilitate ridicata si foarte ridicata.
Din suprafata totala a tarii noastre, de 23,8 mil. ha, suprafata agricola este reprezentata de 14,7 mil. ha, distributia pe cap de locuitor fiind de 0,65 ha, ceea ce ne situeaza intre primele sase tari din Europa.
Luand in considerare suprafata de teren arabil de 9,4 mil. ha, pe cap de locuitor revin cca 0,45 ha, iar tara noastra urca in ierarhia statelor europene pe locul 5.
Deci, Romania are un potential agricol mai ridicat comparativ cu potentialul agricol mediu mondial, dar se naruie mitul fertilitatii solurilor romanesti.
Astfel, impresia pe care o avem de multa vreme ca agricultura noastra se face pe soluri foarte fertile nu este reala.
Astazi, in lume (si Romania nu face exceptie), Pamantul a devenit o problema cu solutii nerezolvate referitoare la cantitate si calitate.
Poluarea, scaderea fertilitatii, scaderea si instabilitatea productiilor agricole constituie o cauza a afectarii semnificative a unor mari suprafete de teren.
Este necesara demararea urgenta a unui serios Program Strategic National, aliniat la unul european, care sa pastreze specificitatea pamantului romanesc, a solului tarii noastre.
Solul Romaniei, tara in care traim si vor dainui urmasii nostri, constituie bogatia noastra cea mai de pret, care trebuie bine cunoscuta si pretuita, respectata si fructificata la adevaratul ei potential. Pamantul si painea sunt doua componente esentiale ale vietii tuturor.
Iar dragostea de pamant, de paine si animale a fost – si da, Doamne, sa ramana – a doua religie a romanilor, cu un destin marcat de truda si suferinta, dar luminat mereu de speranta.
Pornind de la aceasta stare de lucruri, Ziua Mondiala a Pamantului trebuie sa ne atraga atentia, tuturor, ca se cere mai multa grija pentru pamantul tarii, pentru cantitatea si calitatea productiei agricole, prin conservarea si ameliorarea solului si reconstructia ecologica a terenurilor degradate. Avem un singur pamant si trebuie sa-l protejam! (Ing. Mihai Stroila, Inspector de zona ANIF, Sucursala Teritoriala Moldova de Sud)