Unirea Alba: Sticlele de plastic, o treime din gunoiul care sufoca Romania

Mai mult de 30% din volumul de deseuri din Romania, PET-urile nu sunt colectate si reciclate conform obligatiilor fata de UE. In Romania nu se implementeaza sistemul "buy-back", care a dat rezultate foarte bune in reciclarea de sticle de plastic.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a fost vizibil nemultumit de numarul sticlelor de plastic aruncate peste care a dat in cursul unei vizite pe Valea Somesului Mare. Desi a promis solutii, prin forma unei taxe pe PET-uri, proiectul pare ca a fost abandonat. "Ministrul a renuntat deocamdata la ideea de a scoate o lege prin care sa introduca sistemul "buy-back" pentru PET-uri. Exista un proiect cu un grup de lucru, dar acest sistem ar presupune un efort financiar prea mare din partea statului", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului.

Introdus in 2003 in Germania, sistemul "buy-back" a crescut pana la 70% numarul PET-urilor reciclate. Cumparatorul plateste o taxa de 0,25 de euro pentru fiecare sticla de plastic, bani pe care ii primeste inapoi, sub forma unei reduceri din bonul de cumparaturi, daca returneaza sticla goala la centrele de colectare din hipermarketuri. Sistemul actual de colectare a PET-urilor in Romania lasa de dorit, datorita amplasarii containerelor de colectare, care nu sunt usor accesibile pentru toti romanii.

Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a propus in 2008 ideea de "buy-back" pentru PET-uri. Proiectul lui implica plata unui leu pentru fiecare sticla de plastic returnata. Statul ar fi urmat sa asigure transportul, care "nu presupune vreo suplimentare de fonduri". La ora actuala, atat ideea lui Iancu cat si intentiile ministrului Mediului par departe de aplicarea la scara larga.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri