Fara niciun efect juridic, votul din Parlamentul European demonstreaza doar un atac orchestrat si fara scrupule impotriva Romaniei, dezvoltarii sale viitoare si nu schimba legislatia aplicabila in prezent pentru mineritul din UE. Romania respecta in totalitate legislatia europeana cu privire la minerit. Aceasta legislatie a fost revizuita in urma cu doar patru ani, ca urmare a unei analize si dezbateri complete si detaliate, care asigura utilizarea cianurii in conditii de siguranta, creand in acelasi timp locuri de munca si contribuind la dezvoltarea tuturor statelor membre. Legislatia nu are nevoie de alte imbunatatiri deocamdata, lucru evidentiat clar de comisarul european Cecilia Malmström:
"Avand in vedere prevederile stricte ale Directivei si absenta unor alternative viabile, o interdictie generala a folosirii de cianuri in extragerea aurului nu pare potrivita in acest moment". Europarlamentarii au decis sa ignore acest punct de vedere, fortand aceasta motiune prin interese nejustificate si extreme, urmand o agenda directionata doar impotriva Romaniei si dezvoltarii sale viitoare. Aceasta motiune a fost votata fara a da sansa unei dezbateri si a fost orchestrata intentionat pentru a evita o evaluare corespunzatoare din partea Comisiilor pentru Mediu sau Industrie din cadrul Parlamentului, fiind introdusa in Parlament de cei cu propria agenda nationalista si extremista.
Intr-un moment de criza economica, europarlamentarii ar trebui sa isi dedice timpul si resursele mai eficient, si nu sa permita procese abuzive, precum aceasta initiativa. Prea multa energie a fost risipita pentru aceasta motiune, care nu are nici un efect imediat si nici nu are sanse sa schimbe legislatia foarte stricta a Comisiei Europene, existenta in prezent. Pe initiatorii acestei motiuni nu ii intereseaza sa ia in considerare efectele acestei masuri pe care o propun asupra comunitatilor din Europa, care au nevoie de locuri de munca si de tehnologii moderne si sigure. Asa cum mai multi lideri de opinie au remarcat in ultimele zile, europarlamentarii nu au vizitat niciodata zonele miniere si nici nu sunt deschisi sa asculte argumente rationale si obiective.
Proiectul Rosia Montana reprezinta sansa Romaniei de a relansa o industrie cu mare potential pentru dezvoltarea viitoare a tarii: industria miniera. Este cel mai complex proiect industrial din Romania din ultimii 20 de ani si contribuie cu mii de locuri de munca si peste 4 miliarde de dolari in economie, intr-o perioada de criza. Proiectul respecta in totalitate legislatia nationala si europeana cu privire la protectia mediului si a patrimoniului, stabilind in acelasi timp noi standarde in ceea ce priveste mineritul responsabil.