In conditii de criza economica, demararea proiectului minier de la Rosia Montana ar duce la o dezvoltare economica a zonei si a Romaniei. Odata demarat, proiectul minier ar fi un semnal pozitiv si pentru alti investitori. La nivelul comunitatii, beneficiile proiectului minier al Rosia Montana Gold Corporation ar fi multe. Peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 800 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.000 de locuri de munca in total, pe perioada operarii.
De asemenea, veniturile realizate de angajati vor fi de peste doua ori mai mari decat media castigurilor salariale la nivelul economiei nationale. O alta facilitate ar fi dezvoltarea afacerilor din zona ca urmare a politicii de achizitii a companiei Rosia Montana Gold Corporation, externalizarii unor servicii, cresterii puterii de cumparare a populatiei, toate acestea vor crea noi locuri de munca.
Un alt beneficiu este acordarea de compensatii banesti substantiale, cu mult peste valoarea de piata anterioara, pentru proprietatile achizitionate de companie, cu fondurile obtinute, oamenii pot nu numai sa-si refaca gospodariile afectate, ci si sa demareze afaceri proprii, menite sa conduca la obtinerea unor profituri suplimentare. Proiectul minier mai inseamna contributii majore la bugetele locale si la bugetul de stat, ceea ce ofera posibilitatea realizarii de investitii de utilitate publica in zona. Valoarea totala a impozitelor, taxelor si dividendelor care vor fi platite pe durata de exploatare a proiectului este de peste 1,8 miliarde de dolari.
Alte beneficii ar fi realizarea unei infrastructuri moderne, care va putea fi folosita si dupa inchiderea proiectului; facilitati de microcreditare si programe de pregatire adecvate, menite sa contribuie la dezvoltarea spiritului antreprenorial al populatiei din zona si valorificarea patrimoniului istoric si cultural, ca urmare a programelor de cercetare arheologica finantate de companie. Sunt voci care spun ca zona se poate dezvolta din agricultura si turism. Alternativele de dezvoltare economica a zonei prin agricultura si turism pot fi avute insa in vedere doar ca surse de venituri complementare pentru persoanele care nu lucreaza in industrie sau servicii.
Potentialul agricol este favorabil cresterii animalelor, dar aceasta indeletnicire, pentru a asigura un trai decent, presupune investitii, cunostinte si mai ales schimbarea mentalitatilor si practicilor agricole, ceea ce nu este usor. Presupunand ca ar exista toate conditiile, doar agricultura nu are potentialul de a asigura mijloace de trai locuitorilor din zona. In acest loc, oamenii au trait din minerit de peste 2000 de ani, nu din agricultura sau turism, iar acum sansa lor la supravietuire este un minerit modern, care sa respecte legislatia in vigoare.