Vineri, 17 iulie a.c., incepand cu ora 9.00, la sediul Institutiei Prefectului Alba, a avut loc o intalnire la care au participat prefectul Stefan Bardan, reprezentantii Cupru Min SA Abrud si Energomineral SA, alaturi de directorii coordonatori ai Sistemului de Gospodarire a Apelor, Garzii de Mediu, Agentiei de Mediu, al S.C.Electrica si inspectorul sef al ISU Alba.
Tema discutiei a fost evitarea poluarii si identificarea unor solutii viabile pentru diminuarea producerii in Muntii Apuseni a unui dezastru ecologic cu implicatii transfrontaliere generate de nedesfasurarea activitatii de productie in acest sector minier. In acest sens, reprezentantii Institutiei Prefectului au elaborat o scrisoare deschisa, adresata ministrului Economiei si ministrului Mediului, intrand in atributia acestor doua ministere de a aloca fonduri pentru prevenirea oricarei forme de poluare.
Merita mentionat ca poluarea apelor raului Aries conduce la distrugerea faunei si a florei specifice, influenteaza negativ calitatea apei furnizata comunitatii locale din orasele Campia Turzii, Turda si a apei raului Mures, existand premisele unui dezastru ecologic cu implicatii transfrontaliere. Pentru oprirea poluarii apelor din bazinul Vaii Sesii se impune captarea apelor acide care se scurg din haldele de steril, inaintea intrarii in iazul Valea Sesii, in vederea neutralizarii acestora si a recuperarii ionilor de metale din ele.
In ultimele 9 luni, S.C. Energomineral S.A. nu a desfasurat activitate de productie, dar a asigurat masurile de protectie a mediului pentru iazul de decantare Valea Sesii, din fonduri proprii, fapt confirmat de catre Comisariatul judetean al Garzii Nationale de Mediu, prin Nota de constatare nr. 2086/9.07.2009. Din pacate, in prezent, operatorul mai sus mentionat este in situatia de a disponibiliza 453 angajati, care nici nu au fost remunerati in ultima luna.
Fata de alte unitati industriale, S.C. Cupru Min S.A. Abrud polueaza prin nefunctionare, sau functionare la capacitate redusa, din cauza depozitelor de steril, iar apa bazica provenita de la uzina de preparare este, in prezent, singura sursa de neutralizare a apelor acide provenite de pe halde. Odata cu sistarea activitatii, problemele de poluare vor fi mult mai accentuate si se vor intinde pe intreaga suprafata a carierei, cu efecte dezastruoase asupra terenurilor, apelor freatice, apelor de suprafata din bazinul hidrografic al Ariesului, in care sunt situate cariera haldele de steril si, nu in ultimul rand, asupra iazului de decantare Valea Sesii care este situat in aval de haldele de steril.
Specialistii au calculat ca o eventuala unda de poluare a raului Aries cu ape puternic acide ar putea ajunge la varsarea in raul Mures in minim 15-19 ore si maxim 31-53 de ore, in functie de debit. In finalul intalnirii a fost subliniata necesitatea interventiei grabnice a Ministerului Mediului si a Ministerului Economiei in rezolvarea acestei probleme care nu sufera amanare si care poate avea urmari deosebit de grave asupra mediului inconjurator din zona.