In primavara acestui an, o stire aparuta in cotidianul nostru a trecut oarecum neobservata si a suscitat prea putine comentarii, dupa parerea mea. Este vorba despre cea referitoare la poluarea accidentala a raului Mures, de catre GHCL UPSOM Ocna Mures.
Dupa cum am fost informati la momentul respectiv, reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor au anuntat in luna aprilie, in cadrul unei sedinte a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ca s-a produs o poluare accidentala a apelor Muresului, in urma evacuarii unor substante (cloruri, amoniu, calciu si ph alcalin) din iazul de decantare de la Socsoara, apartinand SC GHCL UPSOM Ocna Mures.
In comunicatul de atunci se arata ca s-a produs o poluare la scara redusa (avand in vedere debitul mare al Muresului) si ca s-a constatat mortalitate piscicola in cantitati mici. Amenda contraventionala aplicata atunci poluatorului a fost de 40.000 RON (400 de milioane de lei vechi) de catre Garda de Mediu Alba. Este vorba, sa recunoastem, despre o suma importanta pentru o societate care anul acesta a "stagnat" la o cifra de afaceri de 32,48 milioane de lei (7,61 milioane de euro), si care lucreaza in pierdere. Nu ca ar avea de ce se plange actionarul majoritar (Indian England NV, cu sediul in Olanda!), pentru ca in afara de mana ieftina de lucru si de chetuielile aferente (fara bonuri de masa), nu plateste cine stie ce in tara asta. Problema este, insa, alta.
Tot in comunicatul din primavara se spune ca "societatea a fost somata sa solicite proiectantului iazului o noua solutie in vederea evacuarii substantelor din iaz, deoarece vechiul sistem a devenit inutilizabil". Aceasta pentru ca, dupa cum afirma localnicii afectati, "anual UPSOM procedeaza la astfel de evacuari , uneori nesesizate". Despre "noua solutie" ne-a informat comisarul Carmen Crisan, de la Garda de Mediu Alba, care tocmai ieri, cand am contactat-o, primise o nota de informare din partea GHCL UPSOM Ocna Mures, iar in aceasta se arata ca in data de 10 iulie 2009 (in weekend-ul trecut) s-a reluat evacuarea controlata din iaz, in functie de debitul apei Muresului, respectandu-se principiul de disolutie etc.
Deci, spre "bucuria" faunei piscicole a Muresului, continua poluarea, dar, cica, se incadreaza in limitele normale. Noua solutie gasita, dupa cum am fost informati, nu inseamna utilaje, mecanisme si sisteme noi (deci investitii in plus), ci o alta "dozare" a evacuarii apelor din iazul de decantare, in speranta ca acestea se vor disipa in apele Muresului.
Din pacate, desi avem numeroase sesizari referitoare la astfel de "accidente" cu mortalitate piscicola, in afara de amenzi nu se poate face nimic. Poluatorului, dupa cum am fost informati, nu i se poate impune repopularea, acolo unde a otravit pestii. Iar o politica de repopulare (daca mai este posibila in apele incarcate de otravuri ale Muresului) dupa astfel de cazuri accidentale, s-ar putea face doar daca AJVPS Alba, prin specialistii ei, ar face o evaluare a populatiei piscicole afectate si a mortalitatii in sanul acesteia.
Astfel s-ar putea calcula daunele, prejudiciul, apoi s-ar putea actiona in instanta. La fel pot proceda si persoanele particulare victime ale unor poluari (mai mult sau mai putin accidentale). Dar, dupa cum se intampla in Romania, amenzile pot fi contestate si procesele se lungesc pana nu mai ramane niciun peste pe vai. Asa ca noua ne ramane doar bucuria ca mai avem inca locuri de munca, chiar daca industriile poluante se muta din Occident la noi, cu efecte despre care pescarii si agricultorii v-ar putea spune mai multe, caci specalistii tac.