Unirea Alba: Ghetarul Scarisoara, probabil cel mai mare bloc de gheata subteran din intreaga lume

Ghetarul Scarisoara este cel mai important obiectiv turistic natural al judetului Alba. Cercetarile care se intreprind in aceasta pestera ar putea releva faptul ca aici se gaseste cel mai mare bloc de gheata subteran din lume. "Cercetatorii de la Institutul de Speologie «Emil Racovita» (I.S.E.R.) departamentul Cluj, continua studierea acestei pesteri.

Astfel se fac studii ce vizeaza reconstituirea schimbarilor climatice din ultimii 2000 de ani (schimbari de temperatura, precipitatii si de vegetatie), pe baza depozitului de gheata din pestera Ghetarul Scarisoara", a precizat presedintele Asociatiei Speologice Sfinx Garda Christian Ciubotarescu care la randul sau l-a citat pe geologul Aurel Persoiu. In 2007 aici s-au efectuat sondaje cu ajutorul unui radar pentru a putea vedea care este structura ghetii in profunzime si grosimea ei. Potrivit profesorului dr. Bogdan Onac, directorul departamentului Cluj al I.S.E.R., rezultatele preliminare ale cercetarilor arata ca exista grosimi diferite ale blocului de gheata intre 11 m si 36 m, astfel incat volumul blocului de gheata ar putea sa depaseasca 112.000 metri cubi. Astfel blocul de gheata din pestera Ghetarul Scarisoara, din comuna Garda, judetul Alba, ar putea depasi volumul blocului de gheata din pestera Dobsinska din Slovacia care are intre 107.000 si 112.000 de metri cubi si considerat in prezent cel mai mare bloc de gheata subteran din lume. Rezultatele definitive vor fi publicate dupa ce vor fi finalizate toate calculele si va fi finalizata proiectia tridimensionala a blocului de gheata.

Ghetarul – mai intai sursa de apa si gheata pentru moti

Primele mentionari despre Ghetarul Scarisoara ca obiectiv turistic au fost facute de A. Szirtfi (1847) si J. Vass (1857) care prin faptul ca pomenesc despre echiparea cu scari de lemn a avenului de intrare in Ghetar dovedesc ca acesta era cunoscut si explorat de moti care utilizau gheata si apa din aceasta zona secetoasa cu mult timp inaintea primilor vizitatori. Ghetarul Scarisoara este prima pestera declarata monument al naturii in Romania in 1938.

lDescrierea pesterii

Pestera are 3 intrari si se afla la o altitudine de 1165 metri fata de nivelul marii. Ea are o lungime de peste 700 metri si o diferenta de nivel de 105 metri. Traseul turistic este format dintr-un aven (put vertical) adanc de peste 50 metri si un diametru de 50 metri, echipat cu scari metalice. La baza acestei coborari se afla "Sala Mare" a carei planseu este ocupat de un bloc de gheata cu un volum de peste 100.000 metri cubi ce are o grosime maxima de 36 metri si ale carui straturi de la baza au intre 2000 si 3500 de ani vechime. Parcursul turistic de pe blocul de gheata se face pe podete de lemn echipate cu maini curente. Din capatul Nord-Vestic al Salii Mari, de pe un balcon al Salii "Biserica" se pot admira scaldate in lumina reflectorului cele peste 100 de formatiuni stalagmitice perene de gheata. Din "Sala Mare", intre blocul de gheata si peretele de calcar se formeaza deschideri verticale numite rimae, precum si cele doua rezervatii stiintifice "Rezervatia Mare" si "Rezervatia Mica", in care se poate intra numai pentru scopuri stiintifice, cu autorizatie de la Institutul de Speologie "Emil Racovita" Cluj. In Ghetar traiesc lilieci, gandacei de 2-3 mm numiti "Pholeuon prozerpinae glaciale", iar din sedimentul "Rezervatiei Mari" a fost dezgropat un schelet de Rupicapra (stramosul caprei).
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri