Unirea Alba: Directia Silvica Alba declanseaza Luna Padurii"

In campania de impaduriri din 2010, Directia Silvica Alba, in colaborare cu unitatile scolare din judet, precum si cu alte institutii publice, va impaduri 150 de hectare de teren, va face completari pe 25 de hectare de terenuri degradate, utilizand 640.

Luna Padurii este unul din cele mai importante evenimente silvice si ecologice, reprezentand o modalitate de sensibilizare a publicului si a factorilor decizionali, cu privire la importanta padurilor, a rolului lor esential in mentinerea echilibrului ecologic. Aceasta sarbatoare isi are inceputurile inca din anul 1872, cand a debutat cu sadirea arborilor in SUA, ca o consecinta fireasca a accentuarii despaduririlor.

In Romania, actiunea silvicultorilor “Luna padurii" dateaza din anul 1936 si a fost lansata sub denumirea de “Luna plantarii arborilor", la initiativa unui mare silvicultor, Marin Dracea, inalt functionar in Ministerul Domeniilor Statului. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, actiunea a fost intrerupta, fiind reluata in 1964 sub titulatura de acum. La aceasta manifestare participa tot personalul silvic, precum si membrii ai comunitatilor rurale si urbane.

In aceasta luna au loc diverse actiuni, dar cea mai importanta consta in plantarea de puieti. In campania de impaduriri din 2010, Directia Silvica va impaduri 150 de hectare, va face completari pe 25 de hectare terenuri degradate si va utiliza 640 de mii de puieti din specii diferite: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cires, salcam etc.

De altfel, "Luna Padurii" este o sarbatoare dedicata reinvierii naturii, iar sadirea arborilor, pe langa componenta economica, reprezinta si continuarea ciclului vietii. De aceea, de padure trebuie avut intotdeauna grija, pentru ca, asa cum spunea ilustrul silvicultor Marian Dracea, "Nu putem uita padurea, care este izvorul sanatatii noastre trupesti si sufletesti, izvorul energiei romanesti, ea reprezinta, in ultima instanta, linistea, belsugul si taria neamului".

Iubirea si grija pentru padure trebuie sadita in fiecare dintre noi, de padure trebuie sa aiba grija fiecare roman, nu numai silvicultorii. Si asta pentru ca cele 6 milioane de hectare de paduri ale Romaniei, din care 90.000 de hectare sunt in administrarea DS Alba, sunt uriase filtre pentru atmosfera poluata, producand anual peste 30 milioane tone oxigen si consumand peste 40 milioane tone de bioxid de carbon, un hectar de padure purificand intr-un an 18 milioane de metri cubi de aer si retinand pe frunzele arborilor 80 de tone de praf, funingine, zgura si alte substante nocive.

Deci, padurea este o uriasa uzina de oxigen, dar si un important izvor de apa, pentru ca in cursul unui an, un hectar de padure poate retine in sol o cantitate de apa echivalenta cu consumul anual de apa a 70 de persoane din mediul urban. Padurea sprijina enorm agricultura prin perdelele sale de protectie ce asigura sporirea umiditatii atmosferei in zona culturilor agricole.

De asemenea, padurile atenueaza inundatiile, inlaturand formarea torentilor, eroziunile solului, impiedica formarea rapelor, opresc miscarea nisipurilor zburatoare, diminueaza si slabesc forta vanturilor, ajuta la inmagazinarea apei in solul campurilor si maresc astfel recolta de cereale. Si, nu in ultimul rand, padurea este cea care vegheaza asupra sanatatii omului, datorita efectelor benefice pe care le are asupra mediului in care traim, ea contribuind si la ionizarea aerului, distruge microbii prin emanatii de fitoncide, asigura apa limpede si curata, detine functii estetice deosebite. Pe scurt, padurea il ocroteste pe om si contribuie la cresterea calitatii vietii.

Declansarea actiunii "Luna plantarii arborilor – 2010" va avea un caracter practic si se va desfasura azi, 15 martie, incepand cu ora 12.00, pe terenul degradat de la intrarea in localitatea Vurpar ,comuna Vintu de Jos.

spot_img

Ultimele știri