Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Tulcea: Infiintarea unei cariere de piatra, contestata de Eco Pontica

Asociatia Eco Pontica a contestat eventuala eliberare a avizului de mediu de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului (ARPM) din Galati pentru deschiderea unei cariere de piatra in comuna tulceana Dorobantu, potrivit Agerpres.

Pentru obtinerea avizului de mediu in vederea deschiderii carierei din comuna Dorobantu, primaria a organizat o dezbatere publica, in urma careia asociatia a solicitat neacordarea avizului de mediu, ca urmare a faptului ca zona in care se va afla investitia este situata in imediata apropiere a unor situri Natura 2000.

In opinia reprezentantilor societatii civile, in cazul amplasarii investitiei respective in habitate protejate sau in vecinatatea lor, acestea vor fi afectate in special prin lucrarile de exploatare si de montaj ce vor cauza, indiferent de solutiile tehnice adoptate, distrugerea sau degradarea vegetatiei prin decopertarea stratului de sol si prin emisiile de gaze, pulberi, contrar prevederilor legislatiei de mediu in vigoare.

De asemenea, in ceea ce priveste fauna in habitatele de stepa si de padure din zona respectiva au fost observate specii protejate prin legislatia nationala si internationala ce vor fi perturbate prin modificarea habitatului. La randul lor, cei care au elaborat raportul privind efectele investitiei asupra mediului, societatea Geomathics One SRL din Bucuresti, considera proiectul din comuna tulceana drept "un exemplu tipic de amplasament in care se poate realiza exploatarea in cariera a rocilor utile, in situri Natura 2000, fara a se incalca legislatia nationala si europeana".

"Concluzia raportului este aceea ca impactul va fi mediu spre minimal. Durata de exploatare este relativ mare, 20 de ani, dar mica in raport cu timpul in care habitatele si speciile pot suferi mutatii. (…) Dupa inchiderea carierei, va rezulta o suprafata plana, revegetata, in care habitatele de stepa se vor putea extinde, luand in calcul si capacitatea lor de regenerare si adaptare la conditii vitrege, astfel incat impactul peisagistic va fi minimal. (…) Concluzia la care am ajuns a fost aceea ca, in ciuda pierderii, inerente, a unui numar de exemplare, mai ales din specii de plante, impactul asupra populatiilor speciilor va fi nesemnificativ", se arata intr-o adresa semnata de Cornel David, directorul societatii Geomathics One SRL din Bucuresti.

Conducerea ARPM Galati urmeaza sa decida daca va emite sau nu avizul de mediu pentru cariera de piatra din comuna tulceana Dorobantu. Reamintim ca circa 74% din suprafata judetului Tulcea face parte din programul Natura 2000, procentul atat de ridicat fiind unul din motivele din cauza caruia primarii se arata nemultumiti. Ei sustin ca in siturile Natura 2000 nu se pot desfasura activitati economice, motiv pentru care nu pot atrage finantari la bugetele locale.

spot_img

Ultimele știri