Trenul Expres Regional, posibila solutie pentru infrastructura Capitalei

Un tanar arhitect, Ioan-Andrei Egli a trimis o scrisoare deschisa Ministerului Transporturilor, in care prezinta proiectul unui Tren Expres Regional, care ar fluidiza traficul, ar crea locuri de munca si ar sustine dezvoltarea Capitalei. Scrisoarea, trimisa prin intermediul platformei online Think Outside the Box (TOTB), prezinta situatia dezastruoasa a infrastructurii romanesti si propune drept solutie proiectul TER, pentru implementarea caruia ar fi necesara o investitie de aproape un miliard de euro.

„Proiectul TER propune folosirea liniilor de cale ferata existente in interiorul si in jurul capitalei – linii apartinand SNCFR, nefiind vorba de liniile industriale dezafectate, ci de cai ferate pe care exista trafic feroviar in diverse regimuri de frecventa – pentru a lega zona centrala sau semi-centrala a orasului de localitatile-satelit. Nu voi intra in prea multe detalii aici, exista un blog pe care sunt detaliate traseele liniilor si solutii tehnice propuse la toate problemele puse de fiecare in parte. Voi atasa linkul la finalul acestei scrisori.

Domnule Ministru, ma adresez Dumenavoastra mai intai, si abia mai apoi Primariei, pentru ca liniile de cale ferata pe care TER le are in vedere apartin Ministerului Transporturilor. Si va voi marturisi ceva. Ceva ce probabil stiti si Dumneavoastra: ca cetatenii acestui oras si-au pierdut speranta intr-un Bucuresti traibil. Intr-un Bucuresti care sa se apropie, macar, de standardele la care am aderat, de buna voie si nesiliti de nimeni, acum 3 ani. Un Bucuresti care sa iasa, in sfarsit, din tranzitie, si care sa poata face portretul-robot a ceea ce vrea sa devina in urmatorii 5, 10, 20 de ani. Generatia mea, in mod special, se gandeste la fel de serios ca si cele dinaintea ei sa emigreze. Exista sondaje de opinie cu rezultate concrete in acest sens. Proiectul TER isi propune, printre altele, si sa redea speranta locuitorilor capitalei. Sa redea speranta ca se poate face ceva, pornind de la nevoile si propunerile cetatenilor insisi. Ca se pot lua in considerare proiecte care sa nu presupuna exproprieri nesfarsite, litigii complicate, tergiversari permanente”, scrie tanarul arhitect.

Textul integral pe Think Outside the Box
 

spot_img

Ultimele știri