Cum contractul cu actuala firma de salubritate din Ploiesti expira pe 31 martie, iar licitatia pentru desemnarea noilor operatori a fost suspendata din cauza contestatiilor, Primaria va incredinta direct acest serviciu. Primele negocieri au loc astazi, fiind invitate 19 firme specializate. Vestea proasta e ca si aceasta procedura a fost contestata.
Procedurile de achizitie desfasurate in ultima perioada de Primaria Ploiesti merg din rau in mai rau. Dupa ce, in toamna trecuta, administratia locala a retras licitatia de salubrizare, aceasta a fost reluata de la inceputul lui 2010, insa cu rezultate catastrofale. Doi operatori au contestat, iar Primaria a suspendat pentru a doua oara procedura, in asteptarea sentintelor de la Tribunalul Prahova si Tribunalul Bucuresti.
Asa s-a ajuns in situatia ca soarta salubritatii Ploiestiului sa fie pe muchie de cutit. Motivele sunt foarte multe: contractul cu actualul operator expira pe 31 martie, Tribunalul Prahova se pronunta pe 16 martie, iar la Bucuresti primul termen este in iunie. Consiliul Local a aprobat incheierea unui nou contract pe baza unei situatii de urgenta, fara licitatie, prin incredintare directa. Pana si acest ultim aspect a fost insa contestat.
Astazi, reprezentantii administratiei locale vor deschide ofertele depuse de firmele invitate la atribuirea directa a contractului pentru urmatoarele noua luni. Cel mai probabil in urmatoarele zile va fi semnat si noul act, dar asta daca nu cumva Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor nu le va strica din nou planurile mai-marilor Ploiestiului, dupa ce o societate – de aceasta data alta decat primele doua care au contestat licitatia – a considerat nelegala pana si aceasta procedura.
Primarul Andrei Volosevici sustine ca atribuirea directa va merge mai departe conform programului, indiferent de aceasta contestatie. „Se face o negociere directa cu toti, astfel incat sa obtinem cele mai bune conditii pentru lunile in care avem aceasta situatie de avarie, situatie in care am ajuns in urma contestatiilor. Noi vom tine procedura si vom astepta sa vedem ce se intampla”, ne-a declarat Andrei Volosevici.
Licitatie… fara licitatie
Procedura in sine seamana destul de mult cu o licitatie publica. Administratia locala a intocmit un caiet de sarcini, iar operatorii au fost chemati sa-si prezinte ofertele financiare. Intrunirea de care depinde soarta salubritatii orasului va avea loc astazi, la ea fiind invitate 19 societati specializate. Administratia locala a adaptat si obligatiile pe care operatorul le va avea in cele noua luni de contract care pot fi prelungite pana la 13. Ce frapeaza la acest caiet de sarcini este ca din el au disparut aproape in totalitate clauzele ce fusesera contestate in instanta.
Daca ar fi renuntat de la bun inceput la ele, Primaria ar fi scapat de cele doua litigii si ar fi putut desfasura in continuare licitatia publica, fara a mai da nastere acestei situatii catalogate tot de alesii locali drept „stare de urgenta”. Reprezentantii administratiei ploiestene spun insa ca obligatiile operatorului, prevazute in acest nou document, au fost adaptate pentru perioada relativ scurta a contractului de urgenta.
„E ceva intre sarcinile pe care le are acum operatorul si sarcinile pe care le-am cerut la licitatie. Este un alt caiet de sarcini, adaptat la durata contractului. Nu puteam sa le cerem sa-si amortizeze in noua luni investitiile pe care le prevazuseram in caietul de sarcini de la licitatie, care erau pentru cinci ani”, a explicat Razvan Lungu, directorul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti.
Scenarii
Tribunalul Prahova urmeaza sa dea pe data de 16 martie o sentinta cu privire la cele 23 de pagini de contestatii formulate de Veolia. Plangerile actualului operator coincid intr-o proportie destul de mare cu acelea formulate de Romprest. In cazul in care instanta da castig de cauza operatorului, Primaria va fi obligata sa modifice in consecinta caietul de sarcini, ceea ce ar putea lasa fara obiect contestatia depusa la Bucuresti de Romprest.
Acesta este doar un scenariu, care i-ar permite administratiei ploiestene sa reia licitatia inca de zilele viitoare, caz in care nu ar mai fi nevoie de aceasta incredintare directa. Conducerea Primariei spune insa ca, in asteptarea pronuntarii de la Tribunal, isi face datoria de a urmari si varianta gasirii unei firme pentru noua luni.