Un targ destinat promovarii energiei din surse regenerabile se va desfasura, sambata si duminica, la Alba Iulia, prilej cu care va fi organizat si un salon de inventica, la care va participa ca invitat special Iustin Capra, autor a peste o suta de inventii, potrivit Agerpres.
Agentia Locala a Energiei Alba (ALEA) si Consiliul Judetean (CJ) Alba organizeaza, sambata si duminica, evenimentul "Energie din surse regenerabile – ALEA 2009. Targ de echipamente si solutii complete", manifestare ajunsa la cea de a doua editie.
Targul reprezinta un pas concret catre dezvoltarea pietei locale in domeniul aplicatiilor la scara mica vizand energia din surse regenerabile si se adreseaza atat publicului larg, cat si firmelor si institutiilor, potentiali utilizatori de astfel de sisteme, potrivit directorului ALEA, Florin Andronescu.
Vor fi expuse instalatii eoliene, panouri solare, pompe de caldura, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasa si multe alte aplicatii legate de energia obtinuta din surse regenerabile. O premiera o constituie faptul ca in cadrul targului va fi organizat si un salon de inventica in care vor fi expuse inventii cu aplicatie in domeniul energiei.
Invitat special va fi celebrul inventator Iustin Capra, autor a peste 100 de inventii. In cariera sa impresionanta, Iustin Capra a colaborat si cu Henri Coanda. Vizitatorii vor avea parte de mai multe surprize, printre care o tombola cu premii importante, cum ar fi o instalatie de climatizare ecologica sau un boiler economic, demonstratii practice, consultanta privind reducerea consumurilor in propria locuinta.
In cadrul targului va fi organizat, sambata, si un seminar dedicat eficientei energetice in sectorul privat. Pe durata targului va avea loc si un concurs de desene destinat copiilor de gradinita si celor din clasele primare, sub numele "Salveaza planeta!". Cele mai bune desene, care vor fi alese de un juriu format din profesori de desen, vor fi premiate cu biciclete, carti, jucarii solare, baloane si multe altele.
Infiintata la inceputului lui 2008, ALEA este un proiect european castigat, in 2007, de CJ Alba in parteneriat cu Departamentul La Manche din Franta si municipalitatea Ios din Grecia. Proiectul a presupus infiintarea a trei astfel de agentii (cate una pentru fiecare partener), care sa actioneze ca organisme calificate de identificare si evaluare a problemelor locale din domeniul energiei.
Valoarea totala a proiectului prin care s-a creat ALEA, care se intinde pe o perioada de trei ani, este de 1,38 milioane de euro. Valoarea cofinantarii asigurate de CJ Alba este de 168.000 de euro. CJ Alba s-a angajat sa sprijine functionarea agentiei pentru inca cinci ani dupa finalizarea proiectului.
ALEA are printre obiective elaborarea unei politici energetice la nivel judetean si local, precum cresterea gradului de informare si educatie in domeniul eficientei energetice si a energiei din surse regenerabile si eficientizarea consumului de energie.
Membrii fondatori ai ALEA sunt CJ Alba, Consiliile Locale din Alba Iulia, Cugir si Poiana Vadului, Asociatia EcoAbrud, Albamont, Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Electrotehnica
Bucuresti, SC Electrica Transilvania Sud SA, Asociatia de Proprietari "Crisana" Alba Iulia si Grupul Scolar Agromontan "Tara Motilor" Albac.