Sperante la saptamana climei de la New York

O noua intalnire pe teme climatice a debutat marti la New York sub semnul incertitudinii, cu mai putin de trei luni inainte de conferinta de la Copenhaga ce vizeaza incheierea unui acord global de reducere a emisiilor. O suta de presedinti si premieri se afla la sediul ONU, din New York, pentru a incerca sa impulsioneze negocierile internationale pe tema schimbarilor climatice care par sa fi ajuns intr-un impas.

Unul dintre cele mai asteptate momente este discursul presedintelui american in contextul in care Senatul american tergiverseaza adoptarea unui proiect de lege pentru clima si energie. Schimbarile climatice au reprezentat un punct important in platforma sa electorala, si a demonstrat ca pune in practica promisiunile prin numirea unor aparatori ai climei in posturi cheie pentru mediu si energie, prin finantarea a numeroase proiecte de tranzitie catre o economie fara carbon sau prin sustinerea pachetului legislativ pentru clima si energie care a trecut de Camera Reprezentantilor in iunie. Cu toate acestea, amanarea adoptarii legislatiei de mediu de catre Senat reprezinta un dezavantaj la nivelul negocierilor internationale pentru Statele Unite.

Numerosi democrati moderati si opozitia republicana din Senat sunt impotriva crearii unei piete a emisiilor de dioxid de carbon, fara ca mari tari emergente precum China si India sa ia masuri in acest sens, considerand ca industria si gospodariile americane vor fi penalizate.

Aceste tari nu au acceptat pana in prezent sa se alinieze la un astfel de sistem. India a anuntat la 17 septembrie ca isi va pune in aplicare propriile obiective de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si ca va rezista solicitarilor constrangatoare ce vin din exterior.

Cu toate acestea, potrivit lui Yvo de Boer, presedintele chinez Hu Jintao anunta marti la summit-ul ONU masuri ambitioase ce vizeaza reducerea emsiilor de gaze cu efect de sera din tara sa.

China a depasit recent Statele Unite in calitate de tara cu cele mai multe emisii de gaze cu efect de sera din lume. Cele doua tari insumeaza impreuna peste 40 la suta din emisiile de dioxid de carbon din lume.

Ingrijorat din cauza turnurii negocierilor, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a luat initiativa la acest summit care se deschide la ora 16.00, ora Romaniei. "Le cer sa negocieze si sa actioneze in calitate de lideri mondiali, mai presus de granitele nationale ale acestora", a declarat el la sfarsitul saptamanii trecute.

"Aceasta este ocazia oficialilor planetei de a demonstra ca au intentii serioase in privinta schimbarii climatice", a declarat reprezentantul Conventiei ONU privind clima, Yvo de Boer.

Dupa summit-ul ONU, liderii celor mai industralizate tari si a economiilor emergente se vor afla la 24 si 25 septembrie la Pittsburgh la reuniunea grupului G20, unde ministrii de Finante urmeaza sa prezinte propunerile pentru finantarea tarilor in curs de dezvoltare in vederea combaterii incalzirii climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri