Solul fertil din Europa va disparea in 60 de ani

Solul fertil de pe glob este distrus intr-un ritm alarmant, iar pana in 2070 va disparea complet din Europa, informeaza The Telegraph. Datele provin dintr-un studiu realizat recent de Universitatea Sydney.

Din cauza managementului prost al solului si eroziunii cauzate de cultivarea excesiva a acelorasi terenuri, pamantul fertil dispare intr-un ritm prea mare pentru ca el sa poata fi inlocuit prin procese naturale.

Aproximativ 75 de miliarde de tone de teren fertil se pierd in fiecare an, in conditiile in care 80% din terenul agrabil din lume este deja „erodat intr-o masura moderata sau mare”, se arata in studiu.

In China, solul fertil dispare de 57 de ori mai repede decat poate fi inlocuit. In Europa cifra este de 17, in timp ce in America el dispare de 10 ori mai repede decat procesele naturale il inlocuiesc.

Din acest motiv, omenirea s-ar putea confrunta cu o criza globala a alimentelor. Solul este si o sursa importanta de carbon, ce este eliberat in atmosfera atunci cand pamantul este arat sau sapat.

Pentru a se proteja de o eventuala criza, guvernul britanic a lansat in luna septembrie a anului trecut un proiect national pentru agricultura, prin care fermierii sunt indemnati sa foloseasca mai putini fertilizatori. Potrivit oamenilor de stiinta, agricultura organica poate fi o solutie, dar nu exista suficiente date care sa demonstreze ca intreaga populatie a planetei poate fi hranita in acest fel.

Ultimele estimari arata ca, pana in 2050, populatia planetei va ajunge pana la 9 miliarde de oameni.

Foto: The Telegraph

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri