Smiley: Nu as putea ajunge la concerte pe bicicleta

Smiley recunoaste ca mai are de lucrat la capitolul „stil de viata eco” si crede ca pretul unei asemenea vieti nu ar trebui a conteze, avand in vedere beneficiile pe care le aduce. Chiar daca nu se vede mergand pe bicicleta la concerte, artistul spune ca si-ar lua un autoturism hibrid sau electric si crede in puterea exemplului pozitiv cand vine vorba de grija romanilor pentru mediu. Citeste ce crede Smiley despre vedetele ecologiste, despre protectia mediului in Romania si despre schimbarile pe care le-ar face pentru a avea o viata mai „verde” intr-un interviu acordat Green Report.

Interviu de Carmen Albisteanu
carmen.albisteanu@green-report.ro

Cat de eco este stilul tau de viata? Iei masuri pentru a proteja mediul in viata cotidiana?

Sunt atent la aspectele ce tin de mediu, poluare, natura si incerc pe cat imi este la indemana sa fac lucruri in sensul acesta. Apreciez extraordinar oamenii care traiesc intr-adevar eco, care si-au construit un sistem in jurul lor in asa fel incat sa nu duca si ei mai departe dezastrul pe care altii il creeaza, insa eu nu am ajuns deocamdata atat de departe. Ce mi se pare foarte important in viata de zi cu zi este colectarea selectiva a gunoaielor – este pasul cel mai simplu pe care il putem face si de la care sa pornim si alte astfel de lucruri.

Ti-ai eficientiza energetic casa cu panouri solare sau alte tipuri de echipamente?

Da, e un mod foarte eficient de a produce energie fara sa existe repercusiuni. Cred insa ca cel mai important este ca marii consumatori de energie sa adopte astfel de sisteme pentru a se face simtit efortul.

Ai masina? Ti-ai cumpara una hibrid sau electrica?

Am masina, insa nu eco. Dar iau in considerare pe viitor aceasta alternativa.

Cat de prietenos cu mediul ti se pare stilul de viata al romanilor? Ce ne impiedica sa avem mai multa grija de ceea ce ne inconjoara?

Desi se zice despre noi ca am fi un popor prietenos, in ceea ce priveste mediul nu suntem deloc. Cred ca suntem mai degraba lacomi; luam cat putem de mult si nu ne mai uitam la ce lasam in urma. E o nepasare generala, care functioneaza prin puterea exemplului: daca ceilalti nu o fac, mie de ce sa imi pese? Solutia cred ca sta tot in acelasi principiu: odata ce oamenii vor vedea alti oameni carora le pasa de mediu si se gandesc la lumea in care vor trai copii lor se vor mobiliza la randul lor. Cred sincer ca putem indrepta lucrurile.

Ce parere ai despre vedetele care se promoveaza ca ecologiste?

E un lucru bun ca vedetele sau alte persoane publice sustin cauze ecologiste atat timp cat fac asta sincer si implicat. E o cale usoara si eficienta de a aduce astfel de probleme in atentia publicului, in special cel tanar, insa e si o modalitate de a te aduce in fata ca personaj. Cei care o fac pentru cel de-al doilea motiv se agata intr-un mod disperat de astfel de cauze si cred eu ca e usor sa ii distingi de cei care o fac sincer. Nu e doar incorect, ci si inutil.

In ultimii ani, numerosi romani au importat obiceiul occidental al folosirii bicicletei ca mijloc de transport. Crezi ca biciclistii au destule facilitati pentru a transforma mersul pe doua roti intr-un mod de transport, mai degraba decat un mod de agrement?

Faptul ca tot mai multi oameni iau in considerare bicicleta ca mijloc de transport mi se pare un semn ca incep sa se miste lucrurile si la noi si nu pot fi decat optimist in acest sens. Am vazut ca exista piste speciale pentru biciclisti in orasele mari, nu stiu insa cat de eficiente sunt, pentru ca nu le-am testat, desi mi-as dori sa o fac. Dar am incredere ca pe masura ce va mai lua amploare fenomenul autoritatile se vor sesiza si vor raspunde corespunzator.

Cat de accesibil ti se pare stilul de viata eco? Se compenseaza costul destul de mare al alimentelor bio cu economiile facute la energie?

Costul e un aspect important pentru multi dintre noi insa cred ca nu ar trebui sa evaluam un astfel de stil de viata in bani. Pentru ca pana la urma vorbim sanatatea noastra si a celor din jurul nostru si in asta ar trebui sa investim inainte de toate. E gresit sa consideram stilul de viata eco un lux sau un trend al celor care isi permit, pentru ca intr-adevar costurile se echilibreaza si pe termen lung este chiar in avantajul oricui sa traiasca astfel.

La ce ai renunta cel mai usor pentru a fi mai eco? Dar cel mai greu?

Cel mai usor cred ca mi-as schimba alimentatia si alte astfel de obiceiuri zilnice. Cel mai greu insa mi-ar fi sa imi schimb modul in care ma deplasez: nu cred ca as putea ajunge la concerte cu bicicleta…

Ce parere ai despre summiturile ce incearca sa ajunga la un acord global de mediu (pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon)?

Faptul ca in ritmul in care traim ne indreptam catre un dezastru ecologic e o problema a tuturor, prin urmare mobilizarea in acest sens trebuie sa fie una generala. In acelasi timp cred ca ar trebui avut in vedere si modul diferit in care fiecare stat dispune de resurse pentru a implementa directive generale.

A fost vreodata ecologia o inspiratie in muzica ta?

N-as putea spune ca ecologia, insa natura da.
 

Foto: Edward Aninaru

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri