Sibienii vor putea abia din 2012 sa colecteze selectiv deseurile, dupa ce autoritatile locale vor primi o finantare de 22 de milioane de euro, din care 93 la suta vor fi fonduri europene iar 7 la suta, contributia din bugetele locale, a declarat miercuri presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch.
"Deja se colecteaza selectiv deseurile in municipiul Medias si in orasul Cisnadie. Efectiv acest lucru se va putea face in tot judetul si in municipiul Sibiu la sfarsitul lui 2011, inceputul lui 2012", a precizat Bottesch, intr-o conferinta de presa. El a prezentat in detaliu strategia judetului Sibiu pentru managementul deseurilor.
Astfel, actiunile pe termen scurt ale administratiilor locale in domeniul gestionarii deseurilor sunt determinate, in principal, de faptul ca pana in 16 iulie 2009 depozitele de deseuri din mediul rural trebuie sa fie inchise iar serviciile de colectare si transport deseuri trebuie sa fie prestate de operatori autorizati.
Pe termen mediu, incepand cu anul 2010, se preconizeaza implementarea in intregul judet a unui proiect de management integrat al deseurilor, finantat prin fonduri UE. Proiectul prevede achizitionarea de pubele si containere necesare colectarii selective a deseurilor, construirea a cate unei statii de compostare in apropiere de Sibiu si Medias, a unei statii de sortare langa Sibiu si inchiderea depozitelor orasenesti.
Pregatit de Ministerul Mediului, proiectul prevedea initial si inchiderea depozitelor comunale, dar fiind intarziat, nu mai permite finantarea inchiderii acestor depozite. Ele vor fi inchise de comune pe cheltuiala proprie, intrucat termenul de inchidere, asumat de Romania prin tratatul de aderare la UE, nu poate fi amanat.
Pentru proiectul de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu a fost realizat in anul 2008, prin grija Ministerului Mediului, un masterplan si, recent, un studiu de fezabilitate. Pe baza acestuia se va solicita finantarea din fonduri UE, decizia asupra finantarii fiind asteptata spre sfarsitul acestui an.
Pentru a pregati implementarea proiectului a fost infiintata, sub coordonarea Consiliului Judetean Sibiu, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) ECO SIBIU, din care fac parte toate unitatile administrativ-teritoriale din judet. Presedintele asociatiei ECO SIBIU este presedintele Consiliului Judetean. Proiectul pregatit la nivel de judet prevede colectarea selectiva a deseurilor cu scopul de a valorifica o parte din acestea.
Totodata, se va reduce cantitatea de deseuri biodegradabile depozitate, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene. Pentru a realiza colectarea selectiva, populatia va avea la dispozitie mai multe tipuri de pubele si de containere.
Proiectul prevede utilizarea a cinci categorii de containere in mediul urban: 1. Hartie si carton, 2. Plastic si metal, 3. Deseuri biologice, 4. Sticla, 5. Deseuri reziduale. La gospodariile individuale din Sibiu vor exista patru tipuri de pubele: 1. Hartie si carton, 2. Plastic si metal, 3. Deseuri biologice, 4. Deseuri reziduale. In mediul rural vor exista trei tipuri de containere: 1. Hartie si carton, 2. Plastic si metal, 3. Sticla, iar gospodariile vor primi unitati individuale de compostare.
In cadrul proiectului sunt prevazute si actiuni cu caracter educativ cu scopul constientizarii populatiei in legatura cu importanta colectarii selective, a revalorificarii deseurilor, a protejarii mediului. Valoarea totala a proiectului este de 22 milioane euro, din care 13,6 milioane reprezinta constructiile (doua statii de compostare, o statie de sortare, inchiderea depozitelor urbane).
La pregatirea proiectului judetean de management integrat al deseurilor se tine seama de structurile deja existente in judet, de exemplu de cele create prin cinci proiecte PHARE, la Medias, Agnita, Avrig, Cisnadie si Saliste, proiecte aflate in diferite stadii de implementare. Cel mai avansat este proiectul de la Medias prin care colectarea, sortarea si transportul deseurilor sunt rezolvate pentru intreaga zona de nord a judetului.
Fiecare zona cu proiect PHARE va avea un operator propriu pentru serviciile mentionate, acesta deservind zona, potrivit respectivului contractul PHARE, pe o perioada de cel putin cinci ani. Comunele si orasele din fiecare zona pot delega serviciile de colectare-transport deseuri operatorului zonal stabilit in cadrul proiectului PHARE prin atribuire directa, in conditiile legii, fara licitatie. O zona de exceptie este cea a Sibiului, unde, in afara Cisnadiei, nu exista proiecte PHARE pentru gestionarea deseurilor.
Datorita acestei situatii, operatorul pentru colectare-transport deseuri poate fi stabilit pe zona Sibiu prin licitatie. Municipiul Sibiu a aderat la asociatia ECO SIBIU, iar licitatia pe zona Sibiu, care se va organiza pentru delegarea serviciului de colectare-transport deseuri, va include si Sibiul. Cu noul operator, determinat prin licitatie, se va asigura colectarea selectiva a deseurilor.
Conducerea Consiliului Judetean Sibiu a ajuns la concluzia ca unele termene privind contractele care se vor incheia in viitorul apropiat, precum si cele privind unele licitatii viitoare trebuie stabilite inca de acum, chiar daca de datele respective ne despart cativa ani. Astfel, daca nu se coreleaza duratele contractelor incheiate de comune pentru colectare-transport deseuri, aceste contracte vor expira la date diferite si nu va mai fi posibil sa se organizeze licitatii pe zone intregi.
In acea situatie, nefiind posibile licitatii pe zone mai intinse, ar actiona multi operatori, fiecare pe o arie restransa, iar costurile pentru populatie ar fi mari. Costuri reduse pot fi asigurate doar in situatia existentei unui numar mic de operatori, care actioneaza pe zone relativ mari.