Sezonul gratarelor a inceput fara o lege a picnicului VEZI VIDEO

Vremea favorabila de Pasti a dus la deschiderea sezonului celui mai practicat sport national al romanilor – gratarul. Sute de oameni au impanzit padurile si malurile lacurilor cu gratare, lasand in urma mormane de gunoaie pe care nu le strange nimeni. Este deja o priveliste binecunoscuta care ar putea fi eliminata cu o lege a picnicului care sa reglementeze iesirile la iarba verde ale romanilor, prin amenajarea de locuri speciale si prin asigurarea curateniei.

Initiativa Asociatiei Green Revolution are deja multi sustinatori in randul persoanelor publice din Romania care si-au exprimat parerea pe site-ul www.green-report.ro, dar si din randul oamenilor obisnuiti care sunt scandalizati de mizeria lasata in natura de cei care ies la gratar. Pana in prezent, aproape 500 de oameni au votat pentru necesitatea Legii Picnicului. (Vezi Legea Picnicului)

Un exemplu este padurea Cernica unde romanii au petrecut in stilul caracteristic sarbatoarea Pastelui si au lasat in urma, in acelasi stil caracteristic, un strat gros de caserole, pahare, farfurii, tacamuri si pungi, se vede intr-un reportaj al Stirilor Pro Tv.

“Picnicarii” i-au luat prin surprindere pe ecologisti care nu se asteptau ca sezonul sa debuteze atat de repede. “Noi nu am planificat actiuni pentru acest weekend, ne gandeam la un proiect de ecologizare de 1 mai, atunci cand, de obicei, incep picnicurile”, a declarat Liana Buzea, presedintele Asociatiei Eco Assist. Aceasta a adaugat ca printre legile care reglementeaza picnicurile in natura se numara Legea 31/2000 pentru gratar in padure si Legea Mediului pentru ariile protejate. “Legea 31/2000 ar trebuie aplicata de patrule de reprezentanti ai Romsilva si Jandarmeriei care pot aplica amenzi de intre 60 si 80 de lei pentru gunoaiele lasate si cu intre 120 si 200 pentru facerea focului”, a mai spus, pentru Green Report, Liana Buzea.

In ce priveste ariile protejate, rangerul este cel care stabileste cuantumul amenzii in functie de gravitatea faptei. Liana Buzea aminteste de un caz de anul trecut cand doi turisti au fost sanctionati cu amenda maxima de 30 de milioane de lei pentru un gratar in Parcul National Bucegi, la cativa metri de atentionarea potrivit careia facerea focului era interzis. Legea Picnicului, spune Liana Buzea, este necesara pentru a armoniza prevederile actuale si pentru a completa lipsurile legislative.

Controalele si aplicarea amenzilor reprezinta o activitate permanenta a Romsilva, a declarat, pentru Green Report, Florian Munteanu, director general Romsilva. "Noi sanctionam faptuitorii, daca mergem la fata locului si nu e cel care a aruncat gunoiul, facem pe gunoierii si strangem", a declarat acesta.

Garda de Mediu, institutia care controleaza activitatile cu impact asupra mediului, nu a evaluat inca amprenta de mediu a sarbatorilor de Pasti si nici amenzile acordate.

„Nu poate exista o monitorizare in cele cateva zile care au trecut de la Pasti. Pentru a realiza o statistica la nivel national trebuie sa se lucreze cu sediile locale ale Garzii de Mediu. Este o chestiune administrativa dificil de realizat”, a explicat pentru Green Report Eduard Dragusin, purtator de cuvant al Garzii Nationale de Mediu (GNM). El a mai explicat ca initiativa trebuie sa plece de la nivel local, pentru ca GNM nu a solicitat o astfel de statistica.

spot_img

Ultimele știri