Sansele unui acord la COP 15, prin ochi de europarlamentar

Summitul de mediu de la Copenhaga este crucial si prin ochii europarlamentarilor romani de la Bruxelles. Acestia subliniaza necesitatea incheierii unui acord si trec in revista obstacolele care stau in calea negocierilor.

Adriana Ticau, eurodeputat PSD si raportor al Parlamentului European pentru reformarea directivei privind performanta energetica a cladirilor, sustine ca e foarte important ca emisiile sa nu se mute in tarile in curs de dezvoltare. “Summitul de la Copenhaga este destinat incheierii unui acord si a unui angajament ferm privind reducerea emisiilor la nivel mondial. Cred ca acest acord este necesar si cred ca el trebuie sa asigure dezvoltarea unei economii eco-eficiente. Trebuie sa vedem care sunt conditiile pentru incheierea unui acord post-Kyoto, iar Europa si-a asumat niste masuri ambitioase si s-a angajat deja sa reduca cu 20% consumul de energie primara si emisiile de dioxid de carbon pana in anul 2020. Nu dorim ca emisiile poluante sa se mute in state in curs de dezvoltare si este necesar ca Uniunea Europeana sa poata proteja economia si industria”, spune aceasta.

Europarlamentarul subliniaza faptul ca Romania trebuie sa investeasca in modernizarea industriei. „Pozitia Romaniei in cadrul negocierilor este responsabilitatea Guvernului. Este cert insa ca Romania are nevoie de investitii semnificative, in special in industria grea. Trebuie sa folosim oportunitatile si resursele pe care le avem pentru modernizarea centrelor industriale poluante. In caz contrar, Romania s-ar putea afla fie in imposibilitatea de a mai produce, fie de a cumpara certificate de carbon. Singura optiune viabila pe care o avem este sa investim in modernizarea industriei pentru a reduce emisiile poluante”, a adaugat aceasta.

 

La randul sau, Csibi Magor, fost europarlamentar PNL, vicepresedinte al Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, considera ca asteptarile de la acest eveniment sunt foarte mari, avand in vedere ca va decide viitorul omenirii. „Sper ca va fi semnat un acord ferm privind reducerea emisiilor de carbon, desi sunt si foarte rezervat tinand cont de ultimele declaratii pe acest subiect. Cauza care ar putea impiedica semnarea unui acord este cea dintotdeauna, economia, lobby-ul marilor companii de discreditare a procesului schimbarilor climatice. Eu cred ca ar trebui sa trecem peste aceste lucruri si sa nu ne mai indoim de concluziile si dovezile clare aduse de cercetatori privind incalzirea globala”, a declarat acesta.

El noteaza si contextul politic care impiedica Romania sa aiba o implicare mai mare. „Din pacate, Romania este foarte absorbita de procesul politic, dar cu siguranta sustine politica Uniunii Europene”, a declarat Csibi Magor.

„Dupa primele predictii, SUA nu vor mai veni cu obiectivele atat de ambitioase de la inceputul mandatului Obama. Brazilia, India si China sunt cheia in semnarea unui tratat, iar convingerea lor va fi o problema. Actori principali sunt si Franta, unde Sarkozy a fost foarte vehement in privinta necesitatii adoptarii unui plan de actiune, dar si Marea Britanie, nu neaparat prin Tony Blair, ci prin ministrul de externe David Miliband care a avut, de asemenea, o atitudine foarte ferma in favoarea semnarii unui protocol”, a mai spus acesta.

Conferinta climatica ONU de la Copenhaga a debutat astazi si va dura pana pe 18 decembrie. 192 de natiuni participa la summit unde se asteapta semnarea unui acord de reducere a emisiilor care sa urmeze Protocolului de la Kyoto.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri