Salvarea agriculturii de schimbarile climatice

Reteaua de Actiune pentru Clima Romania trage un semnal de alarma in ceea ce priveste agricultura in contextul schimbarilor climatice intr-o scrisoare de pozitie adresata Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

In urma unei analize cu privire la efectele schimbarilor climatice asupra agriculturii din Romania, expertii Retelei de Actiune pentru Clima Romania au ajuns la concluzia ca este nevoie o relatie de colaborare atat intre ministerele competente in acest domeniu, cat si o relatie mai buna intre societeatea civila si institutiile statului.

In acest sens, scrisoarea de pozitie "Agricultura si schimbarile climatice" propune o serie de recomandari pentru o strategie de dezvoltare durabila bazata pe un plan de actiuni concret si fezabil. Scrisoarea de pozitie este adresata Ministerului Mediului si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in vederea acordarii unui interes deosebit acestor aspecte in procesul de construire, implementare si promovare a strategiilor nationale de dezvoltare durabila in contextul schimbarilor climatice.

Identificand o serie de probleme majore in ceea ce priveste situatia agriculturii in Romania, Reteaua de Actiune pentru Clima Romania solicita Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa intreprinda mai multe masuri hotarate.

Masurile ar cuprinde alocarea fondurilor si facilitatilor pentru a echipa agricultura cu tractoare si alte utilaje moderne cu emisii de GES reduse, acestea putand fi primele autovehicule care sa treaca pe consum de biocombustibili.

Este necesara si facilitarea introducerii unor tehnici si metode in zootehnie pentru a reduce drastic emisiile de metan si amoniac ce rezulta din zootehnia neperformanta.

De asemenea, trebuie efectuata gestionarea eficienta a resurselor de apa in agricultura, respectiv o mai buna utilizare a rezervelor de umiditate din sol pe tot parcursul sezonului de vegetatie, inclusiv alegerea perioadelor de semanat in functie de gradul de aprovizionare cu apa al solurilor, precum si un consum redus de energie prin in aplicarea irigatiilor.

La elaborarea scrisorii de pozitie pe tema “Agricultura si schimbarile climatice” au contribuit Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania, Fundatia TERRA Mileniul III si Asociatia ALMA-RO, toate organizatii neguvernamentale membre ale Retelei de Actiune pentru Clima Romania. Scrisoarea beneficiaza de sustinerea StopCO2.ro.

Obiectivul general al proiectului este de a consolida rolul si activitatea retelei nationale RAC-RO pentru combaterea schimbarilor climatice prin cresterea capacitatii organizationale a retelei, imbunatatirea capacitatii membrilor retelei de a se implica in elaborarea, implementarea si monitorizarea politicilor publice legate de combaterea schimbarilor climatice si educatie, la nivel national si international si cresterea participarii retelei in alte platforme europene de profil.

Foto: bloombiz.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri